Blodet flyder, men for hvem?

Af Bente Dalsbæk 33

Der er lige udkommet en hel bog om blod og bind. Og det er ikke gazebind og krigsblod, men menstruationsblod og hygiejnebind. Bogen hedder ’Gennemblødt’ og er skrevet af to yngre kvinder. Jeg erkender, at jeg ikke har læst den, så ny er den, men kun interview med forfatterne, hvis mål er at løfte menstruationen ud af trussen og ind i samtalen. Den ene af forfatterne (muligvis også den anden, det fremgår ikke) er en såkaldt ’freebleeder’, det vil sige en del af en menstruationsaktivistbevægelse, der ikke lader bindet stoppe blodet, men lader det flyde derhen, hvor det nu vil, uanset om man løber maraton eller efter bussen.

Interessant. Eller er det? Det mest interessante for mig er egentlig mest, at forfatterne– der vist nok begge er i 30erne – synes det er et opgør værd at skrive en hel bog, da jeg egentlig troede, at stærke kvinder havde gået vejen op gennem 60’erne og 70’erne og umuliggjort for mig og mine nu midt-i-livet medsøstre i vores kulturkreds at blive betragtet som bærer af nogen særlig skam på den tid af måneden.

Enig tror jeg dog godt , at jeg kan være med forfatteren, der undrer sig over det blå menstruationsblod i reklamerne (ligesom børnelort i bleer ofte er små kugler, der ikke kan ’gennembryde lækagebarrieren’). For min skyld må de gerne lave væsken på hygiejnebindet rød og bleens remouladefarvet. De kunne for den sags skyld bruge ’rigtige’ eksempler. Jeg er så skamløst ligeglad.

Men har jeg misset noget i forhold kvinder på forfatternes alder – er skammen vendt retur i en grad, så det ligefrem kræver en bog? Det er ikke min oplevelse i forhold til min generation, ej heller i mine børns, selvom man sikkert, kan finde noget, hvis man leder.

Jeg er med på, at der er er masser af skam forbundet med menstruation udenfor vores kulturkreds. På flere af mine rejser har det stået mere end lysende klart, at blødende kvinder nogle steder er urene. Senest ved et besøg hos Samaritanerne, hvor kvinderne under menstruationen og i øvrigt efter fødsler ikke indgår aktivt i familien, men bor i dertil indrettede huse. 40 dage, hvis man har født en dreng. 80, hvis man har født en pige, fik jeg oplyst. For det kræver jo langt mere ’renselse’ at have født piger. Åh jo, der er masser at tage fat på i den sammenhæng.

Jeg tror bare ikke, at en bog eller menstruationsaktivisme fra danske kvinder er måden at flytte noget på i lige nøjagtig dén sammenhæng.

Tværtimod kan det lyde som om, at man i stedet for at se, at der er en meget større dagsorden, der skal flyttes, netop ikke får løftet menstruationen ind i en samtale for flere og dér, hvor der er brug for den. Men det kan måske være lidt svært at se, hvis man kun er optaget af blodet på sit eget bind.

Igen. Jeg har ikke læst den, og den kan tænkes at indeholde banebrydende bannerføring for kvinder, for hvem der er langt mere på spil end om de skal bære bindet åbenlyst gennem kontorfællesskabet eller ej.

Og med hensyn til netop dét, som fremføres som en anke omkring opfattelsen af menstruation her til lands, altså at det stadig er skamfuldt, så har jeg en tanke – og en anke:

Hvor går grænsen mellem skamfuldt og privat? Kunne det tænkes, at der stadig bare er noget, der godt gammeldags privat, uden at nogen skammer sig overhovedet?

33 kommentarer RSS

 1. Af Hr. J Han sen

  -

  Er forfatterne ikke lidt sent ud Bente Dalsbæk?
  Din medblogger Katrine Blauenfeldt har i en blog fuldt beskrevet denne problematik.
  Men hun er måske en af forfatterne.

  • Af Bente Dalsbæk

   -

   Åh, det havde jeg ikke set – men det ene udelukker vel ikke det andet:-) god dag!

 2. Af Caroline M. Lund

  -

  “Kunne det tænkes, at der stadig bare er noget, der godt gammeldags privat, uden at nogen skammer sig overhovedet?”

  Sådan har de fleste det sandsynligvis, men forfatteren bilder sig sikkert ind, at de er modige og avantgarde.Samtidig med at hæmningsløse mennesker vil gøre alt for at komme i medierne og blive der, har vi fået en krænkelseskultur, der ser fornærmelser og barrierer over alt. Det er to sider af samme sag.

 3. Af Hr. J Han sen

  -

  Af Bente Dalsbæk – 24. maj 2016 08:45

  Katrine Blauenfeldt har såmænd også lagt et billede op af en brugt tampon på hendes Instagram profil.
  Skriver hun.

 4. Af Henrik Knage

  -

  Det er altid noget der ikke fulgte et foto med li´som af dine tasker.

  Jeg vidste vi skulle derned næste gang, hvad jeg skrev sidst : Hvad bliver det næste!

  Næste gang vil jeg gerne vide noget om bøjler i tænderne – gå til stålet tøser – det har i fortjent 🙂

 5. Af Niels Larsen

  -

  Mon ikke de fleste – kvinder som mænd – vil bede sig fritaget fra at vade rundt i menstruationsblod? 🙁

 6. Af Jakob Rasmussen

  -

  Af en eller anden grund er der kommet særligt fokus på ulækre kropsvæsker, afføring og lignende, som nogle vil hævder at de vil aftabuisere, men det ligner mere en form for fetichisme…

  DE mest ekstreme “tabubrydere” spiser deres egen modekage – og det kommenterer vist sig selv…

  Patienthåndbogen nærmest anbefaler kvinder, at tage p-piller, for at stoppe menstruationen, og det skulle angiveligt ikke være farligt.

  Uddrag fra “Forskydning af menstruationen” af Ditte Trolle, speciallæge, Patienthåndbogen 15.02.2016:

  Forskydning af menstruationen

  Af: Ditte Trolle, speciallæge

  Sidst fagligt opdateret: 15.02.2016
  Fakta

  Du kan udsætte dine menstruationer ved at bruge p-piller og undlade pauser.
  Det er nemmest at udsætte, hvis du bruger den hyppigst anvendte p-pille – den monofasiske (alle piller er ens og indeholder samme mængde hormon)
  Du kan vælge at tage hele eller dele af næste pakke
  Du kan ikke stole på pillerne, hvis du tager dem i mindre end tre uger i træk, men du kan sagtens tage dem i længere tid uden pause
  Der er ingen medicinske problemer ved at tage p-piller uden pause

 7. Af Mikkel Jensen

  -

  Hænger det ikke sammen med den opmærksomhedskrævende retning vores kultur er gået i? Det minder mig om et indlæg jeg læste for noget tid siden, hvor en ældre kvinde klagede over at der ikke var reklamer nok rettet mod ældre kvinder. Det var for dårligt at de ældre kvinder ikke var i fokus hos erhvervslivet, og det skulle være reklamer der fremstillede ældre kvinder som aktive, ressourcestærke, glade osv. så målgruppen kunne føle sig godt tilpas med at se dem. Ignorering er det værste vi kan forestille os i dag, så derfor er der sket et skred: I gamle dage var undertrykkelse noget nogen gjorde aktivt mod nogle andre. I dag regnes det for undertrykkelse hvis ikke nogen eller noget er omgærdet af en konstant hyldest. At være genstand for et begejstret og beundrende publikum anses for at være det normale, mens fraværet af det opfattes som om at der er noget galt.

 8. Af Jakob Rasmussen

  -

  Uddrag fra “Ny forskning: Dét sker når man spiser sin egen moderkage” af Anne Romanelli, mama.dk Onsdag d. 10. juni 2015:

  “I USA har det længe været udbredt, at en kvinde spiser sin egen moderkage efter fødslen, men i de senere år er det også blevet et populært fænomen i bl.a. Danmark og England.

  Således vurderede eksperter tilbage i 2013, at ca. hver anden danske kvinde vælger at spise sin egen moderkage for at opnå de sundhedsmæssige fordele, som det har været opfattelsen, at spisning af moderkagen ville medføre. Og måske er andelen vokset siden, i takt med at fænomenet har været bragt op i medierne via f.eks. blogs.”

  “Forskere har således set på i alt 10 publicerede studier, der omhandlede konsekvenserne af at spise sin egen moderkage efter fødslen, og man kunne ikke finde data, der beviste, at der var fordele ved hverken at spise moderkagen rå, tilberedt eller i pilleform.”

  “Omvendt er der heller ikke beviser på, at det udgør en sundhedsmæssig risiko at spise sin egen moderkage. ”

  “Dog skal man ifølge forskerne være opmærksom på, at moderkagen er et filter, der absorberer giftstoffer og beskytter fostret mod forurening, og at der derfor kan gemme sig bakterier og virus i moderkagen efter fødslen.”

  “- Som al anden mad kan moderkagen blive for gammel, så man skal være forsigtig med, hvordan man opbevarer den. Hvis en kvinde vil spise den, bør hun diskutere det med sin jordemoder før fødslen, så man kan arrangere, at hun får sin moderkage, lyder rådet ifølge dagens.dk.”

  Mad? Er en del af menneskekroppen nu blevet til “mad” for de fødende mødre?

  Var der nogen, der tænkte “Soylent green”? Det er en SF-film, hvor menneskeheden bliver fodret med med proteiner fra døde mennesker.

  Hvis det virkeligt er rigtigt, at op mod hver anden kvinde er faldet for denne bizarre, grundløse atavisme, fordi den er blevet anbefalet af ukritiske bloggere, så bliver jeg bekymret over, hvad der sker i hovedet på halvdelen af de unge mødre.

  Dét er en debat værd!

 9. Af Henrik Knage

  -

  Stop for Guds skyld med det der moderkage, jeg får helt ondt i maven ved tanken. Det er det mest bizarre jeg har hørt længe.

  Skal der så øves på øvelsen når man møder en vandmand på sin svømmetur, at åbne gabet og sluge den som en hval?

  Kvinder han hurtigt komme til at ligne uhyrer fra en helt anden planet end Jorden, hvis de gås efter i sømmene – pu ha 🙁

 10. Af Jakob Rasmussen

  -

  Ironisk nok tyder det på, at “free bleeding” oprindeligt blev opfundet af nogle mandlige, amerikanske meme-pranksters fra 4chan (hvor Anonymous også opstod), der ville tage pis på feministerne, ved at narre dem til at promovere en ny tåbelig og bizar trend som feministisk, ifølge artiklen “‘Free bleeding’ and the stupidly clever feminists who fell for it” af James Delingpole” af James Delingpole, The Spectator 15. august 2015.

  Kort uddrag fra artiklen:

  “So in 2014 (…) the pranksters decided to fake an even more ludicrous trend designed to discredit the radical feminist movement. ‘What is free bleeding? It consists of us womyn bleeding with no restriction … Being able to menstruate is something that is a [sic] undeniably female characteristic. How DARE they try and oppress it,’ read their working notes.

  A few helpful tweets later from fake Twitter accounts and ‘free bleeding’ had become an urgent new cause of radical feminism.”

  Gad vide, om den endnu mere bizarre modekage-trend også er opfundet af mandlige antifeminister, der vil gøre feministerne til grin?

 11. Af Caroline M. Lund

  -

  Det er typisk blandt halvdårligt begavede folkeskolelærere og pædagoger, at det alternative vanvid florerer. De er ikke skarpe nok til at gennemskue plattenslageri, og dét er i hvert fald en debat værd. Det er ikke småting, der går i svang i de kredse med hul-i-hovedet-diagnoser til skade både for børnene, forældrene, kollegaerne og samfundet. Der er et oprør på vej, nu hvor de også er begyndt at møve sig digitalt ind på os forældre og erobre magt over os ad den vej, Jeg ved ikke, om de keder sig, men deres sensationslyst og pågående hensynsfuldhed kan være slem. Man kan føle sig overbegramset af dem. og få stor lyst til at give dem en opsang om, at det er deres job at lære børnene noget og udvise myndighed, så at der er ro og ordentlige forhold på skolen og i børinstitutionen. Al deres snagen er uønsket.

 12. Af Jakob Rasmussen

  -

  Hjemmesiden “Know Your eme”s artikel om free bleeding konstaterer, at free bleeding havde været nogle få gange før 2013 i meget snævre kredse, men at det efter alt at dømme var nogle mandlige fupmagere fra 4chan, der ville gøre de radikale feminister til grin, og få dem til at virke bizarre og ulækre, der spredte fænomenet med en mårettet internetkampagne i 2013

 13. Af Jakob Rasmussen

  -

  Rettelse: “Hjemmesiden “Know Your Meme”’s artikel om free bleeding konstaterer, at free bleeding havde været nævnt nogle få gange før 2013 i meget snævre kredse…”

  @Caroline M. Lund

  Helt enig!

  Det er betryggende, at der også findes fornuftige kvinder, der siger fra overfor moderigtigt, angiveligt feministisk vanvid – især når vanviddet tilsyneladende startede, som en bizar, antifeministisk joke på 4chan….

 14. Af bent solskin hansen

  -

  ER VI PÅ VEJ MOD EN BLODIG OG BARBARISK FREMTID?
  Der er visse steder og lande hvor blodet flyder mere end andre steder og lande. I de islamiske/afrikanske/arabiske lande flyder blodet særlig rigeligt. Som f.eks. når kvinder piskes eller stenes. Eller når folk halshugges. Eller smides ud fra høje bygninger. Så er der tilfælde hvor blodet ikke bare flyder, men sprøjter til alle sider. Når de vilde fanatikere går til makronerne, f. eks. med massehenrettelser eller bilbomber, kan det resultere i rene blodbade hvor der er blod nok til at fylde badekar eller svømmebassiner op til kanten.

  Men det interesserer selvfølgelig ikke DR, partierne eller medierne. For de har jo så travlt med at manipulere og fordumme befolkningen med alle mulige skøre, syge og perverse påfund og påhit, at journalisterne slet ikke har tid til at oplyse noget om den snigende islamisering af Danmark. Desuden er det jo bedst at aflede borgernes opmærksomhed fra den truende udvikling herhjemme, så de ikke får idéer om at afskaffe de landsskadelige partier, inden de afskaffer Danmark og omdanner landet til et kalifat hvor ekstrem brutalitet og blodbade vil høre til dagens orden.

 15. Af Caroline M. Lund

  -

  Jakob Rasmussen, det er en vanvittig historie, men virkeligheden overgår jo efterhånden fantasien hver eneste dag. En ting er sikker, jeg kommer ikke til at invitere “friblødere” til middag på mine læderspisestuestole med kaffe bagefter i den hvide sofa. Så man bliver jo nødt til at spørge grundigt ind til, hvad man kan risikere og evt. sige fra, hvis møblerne kommer i farezonen. Man kan selvfølgelig også lægge plastikpressenninger ud over møbler og gulvtæpper og evakuere mand og børn Hoteller, restauranter, biografer, teatre, koncertsale osv. bliver også nødt til at forhøre sig og udlevere pressenninger., og sikke nogle retssager der kan komme ud af det, når “fribløderne” bliver krænkede og går til Højesteret og Strasbourg pga racisme :.-)

 16. Af jan nielsen

  -

  Hvis man er skingrende skør, eller dum og uvidende, vil pressen og tv gerne udstille og promovere dig, eller være mikrofonholder. Hvis du derimod har dyb faglig indsigt eller ekspert-viden ang. områder hvor demokratiet, velfærden eller sundheden osv. er i rivende tilbagegang, så er journalisterne ikke nær så interesserede. Det er en af flere grunde til at Danmark er blevet en forrykt og menneskefjendsk bananstat.

 17. Af P. Torbensen

  -

  Gakkede gangarter -nogle “forskere” vil have elefanterne tilbage til den danske bøgeskov,hvor de befandt sig for 125.000 år siden,den sidste istid hvor de uddøde.
  Jamen Jamen og flodheste i Themsen og løver på bankerne af ler sedimenter ved London er måske næste skridt?.Har vi så mange penge?” Videnskaben” råber på flere penge-skab nye behov,hvor vi definerer-lever vi i et monomentalt galehus?

 18. Af jørgen mikkelsen

  -

  Ja, og nu vil en eller anden fra det røde overdrev have afskaffet 1000 kr og 500 kr sedlerne, fordi id i oten mener at det vil få folk til at købe mere fornuftigt ind, hvis det bliver mere besværligt at tælle pengene op til køb af genstande som biler, både, køkkener og andet. Folketinget er snart fyldt op til kvalmegrænsen med formyndere og tumpede tilhængere af statsstyring og overvågning af alle mulige detaljer i borgernes dagligdag.

 19. Af N. Jensen

  -

  Og dette “ikke problem” er altså vigtigere at beskæftige sig med, end at 10 tusindvis af dine ældre medborgere hver dag må kæmpe sig gennem invaliderende angst og depression ?

  (Bl.a.)

  Hvad med at argumentere for en folkeafstemning om aktiv dødshjælp/assisteret selvmord ?

 20. Af bent solskin hansen

  -

  Det sidste nye er jo netop at regeringen og dens radikale fans arbejder på at yde assisteret dødshjælp til alle danskere, hvad enten de ønsker “hjælpen” eller ej. Et storslået folkeligt kollektivt selvmord er jo hvad V, K, R, S og EL osv. samt godheds- og indvandringsindustrien lægger op til.

 21. Af Jan Petersen

  -

  Det er godt nok længe siden, jeg kan mindes et interessant Bente Dalsbæk blog oplæg!

 22. Af N. Jensen

  -

  @ B. S. Hansen.

  Helt enig. Men det var altså ikke helt den mening, jeg ønskede at udtrykke.

 23. Af Ferdinand Egidius Sander

  -

  Ja, I må nyde det så længe det flyder…Allerede i begyndelsen af 40érne tørre det så småt ind og fertiliteten falder drastisk. Det passer meget godt biologisk med, at en kvinde fra naturen genetisk er programmeret til at få sit sidste barn, når hun er 40 år, og dermed lige akkurat kan nå, at opfostre sit sidste barn til det kan klare sig selv fra 18-20 års alderen og hun selv er 60 år .
  Det er i øvrigt interessant, at iagttage dyreriget. Hannerne hos fuglene er meget mere farverige end hunnerne. Det gælder andrikken hos gråænderne, edderfuglene, hønsene og fasanerne. Hunnen har kun en kedelig grå/brun farve. Hannerne er egoister og forsvinder umiddelbart efter parringen, hvorefter hunnen alene må sørge for opfostringen og beskyttelsen af afkommet!!
  Hunnerne i dyreriget parrer sig som regel med alfahannen, som de kan videreføre det mest overlevelsesdygtige afkom med. Det kan muligvis overføres til Homo sapiens, hvor danske kvinder ofte bliver tiltrukket af stærke, mørke, muskuløse mænd fra Mellemøsten i ægløsningsperioden, hvorefter omsorgsgenet tager over. De er rettere sagt i deres menstruationscyklus vold!!
  Det kan være en af grundene til, at så mange kvinder er venligboer og ansat i godhedsindustrien!

 24. Af jan nielsen

  -

  De feminiserede, kvinde-leflende mænd er medskyldige. Både løkke, pape, øster gaard, poul nyrup og afdøde auken osv. var eller er med til at ruinere og afskaffe Danmark. Og så er der alle de godtroende mænd som stadig ikke har opdaget at de er til grin og retsløse i forhold til feministerne i familie- og skilsmisse-bureaukratierne osv.

 25. Af jan nielsen

  -

  De feminiserede og/eller kvinde-leflende mænd er medskyldige. Både løkke, pape, øster gaard, poul nyrup og afdøde auken osv. var eller er med til at ruinere og afskaffe Danmark. Og så er der alle de godtroende mænd som stadig ikke har opdaget at de er til grin i forhold til politik-kvinderne, og retsløse i forhold til feministerne i familie- og skilsmisse-bureaukratierne osv.

 26. Af Finn Bjerrehave

  -

  Biologisk , blodet flyder for børnebegrænsning, og tak for det, nemlig børn skal være ønskebørn, og igen blodet flyder, og livets normalitet fortsætter, og tak for endnu et glemt tabu kommer frem i lyset.
  27 studenter er afsløret i eksamensnyd indenfor de sidste 3 år, altså 9 studenter snyder /opdages i årligt snyderi, og dette lille blodbad, tilhører vores tid.
  Flere blodbade. Finn Vig

 27. Af Thomas Nielsen

  -

  Inspireret af bogen “Gennemblødt” er vi en gruppe mænd på min arbejdsplads som har besluttet at forsøge os som “free-pissers”: Er der noget mere naturligt og frit end bare at lade urinen løbe de syv-otte gange i døgnet , hvor kroppen kræver at komme af med denne uskyldige gule væske? Så ja, vi pisser i bukserne – på kontoret, under møder, i elevatoren, ja selv i kantinen, midt under frokosten, hvis trangen kommer over os.
  Nu er vi så løbet ind i det problem at en række kolleger, flest kvinder sjovt nok, kalder vores adfærd “ulækker” og “klam”. De forlanger at vi holder op og i stedet benytter toilettet “som alle andre”. Hvem kan fatte en sådan bornerthed i 2016?!
  Men så kom Keld på en genial løsning: Vi drikker alle rigelige mængder af rødbedesaft. Nu er vores urin blevet rød, og så er der ingen der klager længere, slet ikke efter at vi i fortrolige samtaler med kolleger har betroet dem at vi har skiftet køn og sluttet os til de feministiske “freebleeders”…

 28. Af peter jensen

  -

  Debatten og især emnet her er endnu et symptom på at Danmark er blevet een stor ga le an stalt. Og metroexpres fortæller i dag om hvordan spotify har bragt videoer som er både perverse, voldelige, sadistiske og pornografiske. Danmark er Europas svinesti, nu mere end nogensinde før.

 29. Af J Han sen

  -

  Gad vide om vi ikke snart får frisnottere.
  Hvad er mere naturligt end snot?
  Og snottet bliver vi jo alle engang imellem.
  Det skal man ikke skamme sig over.
  Derfor.
  Lad snottet løbe frit.

 30. Af J. Han sen

  -

  Kina er frihedens land.
  Undertegnede har arbejdet der.
  I Kina har man noget som man kalder frispyttere.
  Hvilket vil sige at kineserne spytter over alt.
  Indendørs og udendørs.
  Det er da frihed som vil noget.

 31. Af Dorte Jørgensen

  -

  Kære Dalsbæk……..Efterhånden tar alle de her “ungdomsproblemer” overhånd……de unge mennesker skulle mærke på egen krop, hvad problemer egentlig består i, så ville alle de der småproblemer fremadrettet blive slettet i deres hjerne………de unge piger er fra babyer indrullet i vat og bomuld og det giver dem svære kår som voksne kvinder. De får også et alt for stort EGO som ingen kan sympatisere med senere i livet…….og det her “sociale internetsamfund ødelægger dem også, fordi de skal leve op til en masse urealistiske tåbelige holdninger som fremføres på Internettet samt alt det overdrevne billedskønne modelagtige fotomateriale som følger med de sociale medier” !!!

  Ved samme lejlighed ønsker jeg at ytre mig lidt mere og håber trods kritikken at min besked/kommentar her kommer med !!

  Hvordan kan det være, at der aldrig er nogen af blokkerne her på Berlingske som fluks tar fat i de mest centrale emner i dagspressen ?? (lige dit emne her er en undtagelse, da det er ret nyt og relevant)

  Jeg savner at vigtige emner som “hele Danmarks presse” skriver om, straks bliver lagt op her i bloggen så vi kan kommentere på det. Pia Kjærsgaards blog syntes jeg eks.vis aldrig er “aktuel” og sådan er det faktisk med flere af bloggernes indlæg !!

  Emnerne er meget mere interessante og vigtige for os borgere når de er helt Friske !!

  God sommer til dig

 32. Af Dorte Jørgensen

  -

  Jeg vil lige manifestere et eksempel på hvad jeg mener med aktuelle emner i Pressen:

  Idag 26.5 har jeg lige set “Debatten med den helt vidunderlige vært Clement Kjersgaard (en af de bedste og dygtigste Journalister nogensinde i TV) hvor der blev diskuteret dagens emne om regeringen igen vil merbeskatte i bundskatten, hvor de rammer de fattigste hårdest………i denne debat nævnte Emil Ammitzbøll i et svar på hvordan det rammer de fattigste, hertil svarede og henviste han KUN TIL DE BORGERE SOM ER PÅ NARKO OG DE HJEMLØSE…….kom nu Berlingske lad os borgere diskutere et program som eks.vis Debatten på DR2, jeg tror det kunne blive en meget interessant BLOG her på Berlingske at læse og skrive kommentarer på………………….I vil vel fortsat gerne være Danmarks vigtigste og mest seriøse Avis, så må I også tør lidt mere !!!

  God Aften til jer

Kommentarer er lukket.