Altanister

Af Bente Dalsbæk 26

Nye ‘Altanister’ kunne måske tænke lidt på følgende: Hvilke nye begrænsninger betyder mit nye udvidede space og min adfærd dér for mine naboer?

Solen er endelig kommet, og vi strømmer ud efter måneders ufrivilligt fangenskab i kuldens klør.

Men vi rykker også ud med al vores adfærd, på godt og ondt.

Jeg har før trukket en af mine favoritkæpheste af stalden og skrevet om, hvordan Egokratiet har sejret ad helvede til i det offentlige rum, hvor for mange både har mistet evnen til at gå på kompromis med deres egne behov. Til gengæld nærer de også en uvidenhed og ignorance om, hvad der egentlig skal til af almindelig hensyn på det helt materielle plan for at opretholde noget, som vi alle kan være glade for. Der er indimellem dobbelt-op på hensynsmanglen.

Jeg har også skrevet om, hvordan vi udvider vores eget moralske rum til også at omfatte andres rum. Jeg kan nævne herren, der velvidende at badebroen med nøgenvinterbaderne havde været der længe før hans tinglysning af ejendommen med vinduer, der vendte den vej, alligevel mente sig berettiget til at kræve badebroen flyttet. Eller stuntmanden og forfatteren Martin Spang Olsen, der modtog anonyme klagebreve for at gå rundt i egen have i underbukser. Grænserne for, hvad vi føler os krænket over, har ikke nødvendigvis fulgt et allerede eksisterende skel. Sådan har det altid været: naboskab sætter kompromiset under pres, fordi vi skal finde en vej i andres støj, røg, madlugt, renlighed eller mangel på samme.

I disse år presses kompromisset i byerne yderligere. For ét er, hvad der var i forvejen; så man ved, hvad man går ind til, når man flytter ind. Noget andet er, hvad det betyder, når der kommer ændringer efterfølgende, som gør, at vi griber ind i hinandens liv på en ny måde:

De senere år er der kommet flere og flere altaner til i mange byer. På huse, der ikke havde dem i forvejen. Selv har min naboejendom lige fået altaner, og det har – udover at betyde, at jeg skal finde nye blinde vinkler i min lejlighed eller rulle ned, hvor det ikke før var nødvendigt – også betydet, at jeg allerede nu har fået et kendskab til både herremås og damebryster hos mine naboer, som ellers tidligere befandt sig i dén tilstand – afklædt – inde i deres lejligheder, og dermed i min blinde vinkel. Rundt omkring forandres mit kvarter i en mere ’italiensk’ retning – hvilket er flot når man kan se, nogen har grønne fingre, og så er det også meget hyggeligt og trygt med noget liv. Hvis man altså husker, at det at have det ‘hyggeligt’ staves med ‘hensyn’. Ikke bare overfor naboer i naboejendomme, men også dem, der har altaner nedenunder, foroven og til siden. Den lille ‘vindplingeling’ som Carl-Emil på tre år synes er såååå hyyyyggelig at have hængende og sige ding hvert andet sekund – er ikke nødvendigvis øreguf for hverken Fru hansen nendeunder eller studenten ovenover. Musik er naturligvis en samtale for sig, både hvad angår styrke og stil.

Men hvad er det, der sker når de nye ’Altanister’ uredigeret tager deres adfærd med ud på altanen? Og hvorfor synes den pludselig lidt mere uredigeret end dengang de bare havde den med nede i deres gård eller i en park?

Det er nok fordi, at det opleves klart anderledes at være på altanen end f.eks. nede i gården, hvor man dog alligevel må indse, at der er man på ‘kompromisset’ område. Altanens metalgitter opleves som identisk med den private lejligheds matrikelomfang. Det er den bare ikke nødvendigvis.

Altaner vil altid redigere i naboernes adfærd, men nye altaner tvinger naboerne til nye kompromiser inde i deres egne lejligheder, hvor der skal lukkes lidt flere vinduer og rulles lidt mere ned måske.

Og det er måske værd at tænke over, for nye Altanister: hvad betyder mit nye udvidede space og min adfærd af nye begrænsninger for mine naboer?

Bare en tanke i forsommervarmen: For der er stadig mange fordele ved at bo i byen – måske lige bortset fra andre mennesker.

26 kommentarer RSS

 1. Af Henrik S

  -

  Bente Dalsbæk
  Jeg tror allerede din svigermors kultur er begyndt at smitte af på dig.
  Skal det være tørklæde eller burka næste gang?
  Men jeg kan trøste dig : Du tager hverken skade af at se naboens røv eller bryster og hvis du alligevel mener det , så rejs til Libanon f.eks.
  Der slipper du helt for det.
  Eller flyt til Gentofte og gem dig bag en ligusterhæk.
  Glæd dig istedet over altanisternes genvundne frihed!
  PS: jeg skifte til badebukser på stranden , uden at dække mig til , især hvis der er muslimer i nærheden – så kan de lære det eller se den anden vej – det er helt frivilligt.
  Nej- jeg er ikke blotter , bare ret ligeglad med , om nogen ser mig nøgen.
  Som rectoskopør er jeg også kun interreseret i det , jeg ser inde i kikkerten.

 2. Af John ejlertsen

  -

  Overklassens fimsede luksusproblemer er direkte pinlige at læse om.

  Bloggeren brokker sig over lyden af en vindharpe fra underboen.

  Det er pattebarns opførsel at brokke sig over sådan noget. Svageligt.

  Igen er Jeg stolt af at være vokset op i et arbejderkvarter.

  De fine er så fine at de knækker ved den mindste vind.

  • Af Bente Dalsbæk

   -

   Kære John. Jeg er også stolt af at være vokset op i et Nyboder, hvor vi var fem mennesker på 40 kvadratmeter og kunne høre alt, hvad naboerne lavede. Sidenhen på Vestegnen i det, der måske af nogle betegnes som socialt boligbyggeri. Igen med nærhed til naboerne. Læs mit indlæg igen. Jeg reflekterer over, hvad der sker, når man får et ‘nyt’ rum, som er så gennemsigtigt og lydt. Det gør noget ved måden, vi så skal være sammen på. Og ja, jeg har ofte pointeret, at det kræver noget af os at være sammen i det fælles rum. Det står jeg ved – for dét har det gjort siden Nyboder, hvor man både tilpassede sig hinanden (ellers sørgede Kommandanten for det) og passede på hinanden. God dag til dig.

 3. Af Jesper Lund

  -

  Normalpolitivedtægten vedr. Iagttagelse af orden m.v.:
  § 5. Det er forbudt på eller ud til en vej eller andre steder, hvortil der er almindelig adgang, at vise uanstændig opførsel, f.eks. ved uanstændige ord eller handlinger, ved uanstændig blottelse af legemet eller ved at opfordre til utugt.

  NaturistGuiden.dk tolker “ud til en vej”, når de vejfarende (kan) påtvinges iagtagelsen. Det må sikkert også gælde for altaner. Så ingen nøgne mennesker på altaner, hvor naboerne påtvinges iagtagelse.

 4. Af Jesper Lund

  -

  Mit indlæg i filter

 5. Af Henrik H

  -

  @Henrik S
  Den hensynsfuldhed som Bente Dalsbæk henviser til byder at vi, der har fattet pointen, også rummer dine holdninger. Og jeg er sikker på at dem, der vender blikket bort fra dig på stranden med himmelvendte øjne, til overmål får bekræftet, hvad de tror på.

 6. Af Lillian Holgersen

  -

  Utrolig kommentar – der nærmest lyser af viljen til at kunne kontrollere andres adfærd, for at hun kan have det godt. Egocentrisme når det er bedst. Undskyld mig- men sku du ik bo på en kornmark med mindst 20 kilometer til den nærmeste nabo? Tror byens og dens folk er for mangfoldige for dig. Det er ren ghettotænkning, som udtryk for at man har det bedst hvis alle andre gør det man selv ville ha gjort. Bare fuldstændig umuligt i en by

  • Af Bente Dalsbæk

   -

   Kære Lillian, jeg tror du har misforstået mit indlæg. Jeg ønsker ikke at overkontrollere andres adfærd – jeg reflekterer over dér, hvor nogens adfærd møder andres, især når tingene forandres. Hvilket er et grundvilkår i en by – og en af grundene til, at jeg bor her. Min afsluttende bemærkning er skrevet med et glimt i øjet, som jeg simpelthen mener, at læserne er kloge nok til at indlæse uden at behøve en blinke-smiley. God dag til dig.

 7. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt et herligt udtryk – altanister – et 12-tal for det!

 8. Af Jesper Lund

  -

  Filtret!

 9. Af J L

  -

  Mit navn er Jesper Lund

  Bente, jeg har en kommentar i filtret

  • Af Bente Dalsbæk

   -

   Skulle være ok nu?

 10. Af J L

  -

  Mit navn er Jesper Lund

  Normalpolitivedtægten vedr. Iagttagelse af orden m.v.:
  § 5. Det er forbudt på eller ud til en vej eller andre steder, hvortil der er almindelig adgang, at vise uanstændig opførsel, f.eks. ved uanstændige ord eller handlinger, ved uanstændig blottelse af legemet eller ved at opfordre til utugt.

  NaturistGuiden.dk tolker “ud til en vej”, når de vejfarende (kan) påtvinges iagtagelsen. Det må sikkert også gælde for altaner. Så ingen nøgne mennesker på altaner, hvor naboerne påtvinges iagtagelse.

 11. Af J L

  -

  Mit navn er Jesper Lund

  I den ejerlejlighedsejendom, som jeg bor i, hører altanerne til hovedejendommen. Hver lejlighed har eksklusiv benyttelsesret til tilhørende altaner. Heldigvis. Men dette giver hovedejendommen (generelforsamlingen) udvidet ret til at fastlægge acceptabel adfærd på ejendommens altaner ved en husorden. F.eks. må vi ikke have tørresnore højere end rækværket.

  Mon ikke gælder for alle ejendomme med altaner?

 12. Af J L

  -

  Mit navn er Jesper Lund

  LILLIAN HOLGERSEN – 10. MAJ 2016 23:40
  “Egocentrisme når det er bedst.”

  Er det nærmere dem, som opholder sig nøgne på en altan, som naboerne har frit indkig i, som praktiserer egocentrisme?

 13. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  Appropos ! –Jamen kæreste Bente Dalsbæk !–Har du ikke fundet ud af AT: Vores København–er besat af JYDER/ MUSLIMER ! –Der nok skal bestemme, hvad, der er “gens” !–Vi er som sagt efterhånden rigtig mange Ægte-Københavnere, der har placéret os helt andre steder end i København ! –“den ægte vare ! Altså “gammel-Københavneren ” –Er da helt ligeglad med, hvad –der skal være “islamisk reklame-søjle contra–provo-påklædning –De ser blot den anden vej ! –Det gør, hverken jyderne eller islamisterne ! –De vil være “herre-folk –og bestemme, hvordan skabet skal stå ! “–Jeg er tilbøjelig til, at sige AT: Jyderne er noget af det værste, der er opfundet ! –De kan ikke lide folk, der ikke taler jysk –eller dem, der er “typer” ! Altså kan noget særligt –eller ikke ligner “bøvede –kartoffel-sæk-figurer–indre-missionske fordømmende folk, der stort set har jaget hver eneste Københavner langt væk ! –Undtagen dig –Så FLYT -kære ven ! –Så langt væk fra jyderne –og NIGAb-muslimerne ! –ps. find også ud af, hvor hæsligt de behandler hinnanden i det offentlige ! –Dér er det kvinderne, der er mest ondskabs-fulde overfor hinnanden !

 14. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  “Altanister ” Fra Jylland ! —–Gud – fri- os – vel ! –Så er der meget mere interessant, hvor “kæmpe-delfiner ” ! –Boltrer sig i Nyborg Fjord ! –Vi elsker dem også Naser Khader ! –Det er ikke ham, der er udklædt som “kæmpe-delfin ” !

 15. Af Michael Johansen

  -

  Som Anders Matthesen sagde i et show: “Krænkelse strømmer ind i mit øje”, “Så drej hovedet”.
  Eller køb et hus.

 16. Af J Nielsen

  -

  “Jeg reflekterer over, hvad der sker, når man får et ‘nyt’ rum, som er så gennemsigtigt og lydt.”

  Jeg anbefaler hermed “Højhuset” af J G Ballard.

  – En flaske splintres på altanen. Der er fest højere oppe. Det er tredje gang denne uge, og det er ikke weekend endnu.

 17. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  ” Altanisterne på S.U. ! ” –Vi hader dem noget så dybt og inderligt !–Curling-forældrene har aldrig brugt så meget som 10 minutter på AT: Lære afkommet ! –Om hensyntagen til naboér og i det hele taget –andre mennesker ! –Hvad gør vi så ? –Vi hader dem !

 18. Af Birthe Hansen

  -

  Jeg vil blot pointere, at de nye altaner giver udsigt men som Bente påpeger også indsigt. Det er skam nemt nok at vende sit eget hoved væk – men hvor ubehageligt er det lige, at man selv kan blive beskuet fra nye vinkler, fra naboernes altan, fra naboer eller naboers gæster, der nyfigent gerne følger med i ens eget privatliv.

  Almindelig gensidig høflighed og respekt for privatlivets fred er vel ikke for meget at bede sine naboer om – uanset om man bor bag ligusterhæk eller i etageejendom.

 19. Af bo nielsen

  -

  Altaner har det med pludselig at falde ned, hvis de bærende bjælker tæres, eller svækkes på anden måde. Måske Danmark kan sammenlignes med en stor altan der kan styrte ned nårsomhelst, pga. rust, svamp og råd i de bærende elementer…..?

 20. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  “altanisterne ” ! —Når Jyderne får magt og ære (s.u) i lange baner (skatteborgerne betaler ) ! –Så ved de ikke, hvordan man skal være ! –Det er sagen i en nøddeskal ! –Væk er de fra “bøh” -landet ! –Forældrene (ser ikke noget –véd ikke noget ! –De er bare lykkelige –for AT: Slippe af med afkommet !–De er for tiden alle “samlet i København ! ” –Alle andre er forlængst flygtet langt væk ! Og faktisk nyder AT: jyderne bliver færre og færre i Jylland ! –En del har fået øjnene op for “den friske luft –og den megen plads ! –Bare er, der et “skår i regningen” ! –Politikerne har dumpet i million-vis af mærkeligt-udseénde islamister ! –NED i –Jylland ! Der kan de så (de mærkelig-nigab-udstyrede så famle sig frem ! (ligesom storken, der stak hovedet i jorden ! –Og således tror AT: Ingen kan se dem !

 21. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  p.s. ! GRÅSPURVEN ! Er på hastigt tilbagegang i Danmark ! —SLET al S.U.–til unge-nok-sagter ! fra Jylland –OG brug for fremtiden alle pengene til, at oprette refugi´er for “gråspurve ” –Og andre af vores elskede “små dyr” !–Det giver mening –modsat ” AT Smide flere milliarder kroner ud på “uduélige “levebrøds-studerende” !—Der alle har “en plan ! –NEMLIG AT: blive evigheds-ansatte i det offentlige !

 22. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Det handler om civiliseret adfærd og dermed hensyntagen – ikke udsætte andre for, hvad man ikke selv vil godtage el ses at skulle kunne.

  Det koster faktisk mindre end blot at være primitiv og holde på sit i en barnlig fornærmelse, hvis nogen er nødt til at sige fra.

 23. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  “altanisterne” ! –Er bare et produkt af ” Det jyske overdrev ! –Der blev så mange AT: Overskuddet flyttede til København allesammen !—-Den indre-missionske –mørkets fyrster ! –avlede så meget afkom AT: De ikke kunne være dér i Jylland ! –De er som “parasitter” ! –Der med de rige ´s –“forældre-købs-lejligheder ” –slog sig nedi en førhen skøn by , med kvikke Københavner-beboérere ! –Der havde deres helt eget koncept AF: Hvordan livet skulle leves ! –Er blevet fuldstændigt oversvømmet AF: Jyderne –der kom til magt –og ære ! –IKKE aner, hvordan de skal være ! –DERFOR er de foragtede –noget så dybt og inderligt !—“druk –råben og skrigende ” !! Det er de jyske altanister i en nøddeskal !

Kommentarer er lukket.