Vælgerhåndsky politikere

Af Bente Dalsbæk 12

Det er sjældent set, at nogen ligefrem siger nej til mere i løn.

Ikke desto mindre var det tilfældet for en række partier, der de seneste dage har skyndt sig at tage afstand fra sig selv og de ellers betingelsesløse lydighedserklæringer de kom med, da Vederlagskommissionen blev nedsat.

Kommissionen anbefaler blandt andet at hæve folketingsmedlemmernes og ministrenes vederlag for så til gengæld at rydde op i pensionsordningerne og andre tillæg. Det skulle vist gå nogenlunde lige op: hvad man ville vinde på gyngerne, ville man tabe på karrusellerne, men til gengæld stå med et enklere system.

Henrik Sass Larsen (S) var blandt mange andre ude og løbe den anden vej med begrundelsen, at ’det vil ingen vælgere kunne forstå’. Jeg tror bestemt, at der er plads til en del bagdelssmerte over, at et folketingsmedlem skal stige mere end bare et par procent, især når der spares over en bred kam på budgetterne rundt omkring (men frådses med omkostningerne ved udflytning af statslige arbejdspladser). Så på den led kan Sass såmænd have ret.

Ligesom jeg kan have ret i, at de kolde fødder i virkeligheden er udtryk for den forsigtighedsnavigation, som snart sagt alle politikere har taget det store kaptjanskursus i, og som præger hele politikerstanden i en sådan grad, at intet kommer ud af munden på nogen uden, at der er shitstormsberegnet i flere omgange.

Medmindre man f.eks. er Pia Olsen Dyhr, der fik lavet racismekoblingen til Dansk Folkeparti i lige så mange omgange i ’Vi Ses hos Clement’ på DR. Men som følgelig lagde sig fladt ned efterfølgende på Facebook. Hun er ikke alene, for det er helt sikkert, at ryger der noget ukalkuleret ud af munden på en politiker i dag, så lægger alle – med få undtagelser – sig fladt ned inden man næsten har fået rejst sig fra stolen i Tv-studiet, hvor balladematerialet blev sagt.

Selvom jeg bestemt er fan af, at man tænker før man både taler og taster, og selvom det kun godt, at man er menneske, der kan finde ud af at erkende og undskylde, så har den konstante reaktionsangst avlet så vælgerhåndsky politikere, at alt hvad der bare er det mindste modigt, visionært – eller bare helt almindelig fornuftigt – er som sunket i jorden på Christiansborg og omegn.

Selv mener jeg, at vore politikere generelt ikke får et vederlag, som står mål med deres indsats og de omkostninger, jobbet indebærer. Pensionen er en anden sag, hvor jeg – også – er enig med vederlagskommissionen. Den må man gerne reducere. Men altså også samtidig honorere på et lidt højere niveau – gerne med et løft over tid – til nogle mennesker, der har et stort ansvar, enormt arbejdspres og ikke mindst betaler med store personlige omkostninger i nutidens giftige cocktail af presse og sociale medier. Skal vores politikere have ulempetillæg for at passe deres arbejde? Nej. At de orker, forstår man ikke altid, men det gør de, og det skal de helst blive ved med. Derfor må vederlaget også hjælpe med at tiltrække mennesker fra et bredt spektrum af arbejdslivet, som måske kommer med lidt mere røv i bukserne end man kan have når man hopper direkte fra studieplads til folketingstaburet.  Bare så vi sikrer, at vi stadig har et repræsentativt folkestyre.

12 kommentarer RSS

 1. Af Eva Madsen

  -

  Et par morgenpluk fra læserbreve på Den Korte Avis , der tangerer til Bente Dalsbæks klumme.

  Kristian Østergaard

  ”Vi ses hos Clement”

  I går blev Pia Olsen Dyhr interviewet af Clement Kjersgaard på DR2 “Vi ses hos C..”

  Det handlede om asylpol. som Pia Olsen Dyhr var kritisk overfor, for så vidt som hun mente, der kunne være kulturelle problemer forbundet dermed. Direkte adspurgt af Clement K. svarede hun, at det ikke i væsentlig grad bundede i problemer med islam.

  Derpå trådte Isam B. fra Outlandish ind. Han er muslim og gav kun hånd til Clement, ikke til Pia og den anden mandlige gæst. Og efter en kort samtale sang Isam B. et nummer, hvorpå Clement og Isam B. på ny gav hånd og det gjorde den anden mandlige gæst også med Isam B.

  Men og nu kommer det bemærkelsesværdige: Pia Olsen udvekslede ikke håndtryk med Isam B., men Pia Olsen gav blot Isam B. et let klap på skulderen. Er det en ny håndtrykssag som den med taxachaufføren? For dengang var det også i orden med et let klap på skulderen – blot ikke håndtryk.

  Var Pia O. på forhånd orienteret om at hun ikke skulle give hånd til Isam B.?

  Tidligere har Isam B. afvist optræde i tv med en kvinde, der havde bare arme. Adfærden var i hvert fald påfaldende for denne seer, men prøv selv at se udsendelsen, der findes på nettet. Hvis I ser det samme som mig, skulle det glæde mig om I analyserede det.

  Vagn Sørensen, Rudkøbing

  UTILFREDSHED.

  Jeg er en alm. borger der med beklagelse ser på hvordan nationale og internationale nationer efter al sandsynlighed vil gå i opløsning over de næste 20-40 år.
  Det harmer mig (og med mig mange andre ), at de politiske ledere ikke tør – kan og vil tage tyren ved hornene, mest på grund af AT DE JO GERNE SKULLE VÆLGES IGEN, ved næste valg.

  Jeg synes snart tiden er moden til, at vi får et FORRETNINGSMINISTERIUM der skal bestå af ledere på højt plan, der står uden for politik, og derfor tør tage de rigtige økonomiske og praktiske løsninger til gavn for landet og befolkningen. Det ville ikke undre mig om man på den baggrund kunne få et utilfredshedsparti der kunne lave om på det bestående. ( uden jeg er tilhænger af nye partier )

  Jeg ved at der er utallige almindelig mennesker her i Danmark der er højst utilfreds med den måde landet regeres på.
  Hvad mener I, er der grobund for det?

 2. Af r. vangkilde

  -

  FRA HÅNDVÆRKERLØN TIL AKADEMIKERLØN ! – de unge politiker starter allerede gymnasiet , hvor valget er et embede i statens tjeneste, eller er politik ikke længer et frit eget valg efter overbevisning ELLER, er ligheden i nationalstaten og intuitions politikken lagt over i et fælles fagområde , når der forhandles løn med finansministeren. Er politikerleden blevet cementeret.

 3. Af søre.n Sørensen

  -

  En vederlagskommission, nedsat af egne, er konklusionen sikret på forhånd.Der bliver blot rykket rundt på kolonnerne men stigningen forbliver et facit..

  Borgmesterens lønstigning fra 770.000 til 1 million er rent ud sagt svineri..Han skal erstattes af en alm service direktør og politik skal ud af kommunerne som skal være rene service organisationer der ikke skelner til borgernes politiske standpunkt. Så kunne man også endelig få bygget muslimske ghettoer i de borgerlige kommuner, der for tiden ikke bære sit ansvar fra deres indførte løndumpere og velfærds erodere.

  Som enhedslisten har sagt, er der blevet for mange penge i politik. Og for at få folk ind der er mere bekymret om Danmark end dem selv, skal lønnen ned for dem. Dette fra frasortere nogen borgerlige..Selvom for mange borgerlige politikere er lønnen der ligegyldig..Der er ikke så få millionærer der, og belønningen for folk som Corydon der ikke havet den store millionformue, kommer når den ønsket borgerlige politik er fuldført under deres mandater, og de rykker ud i det private.
  http://pensionshykleri.dk/

 4. Af Henrik Knage

  -

  Lønforhøjelse! For hvad?

  Det er da ikke den 1. april endnu! For at køre landet i sænk?

  Det er første gang der bliver givet lønforhøjelse til nogen, der burde fyres i stedet.

  Forøvrigt er der alt for mange politikere – to er mere end nok. En med et stempel og en anden med kasket og det kunne passende blive Morten Østergaard fra De Radikale, da han ligner en nyudsprunget buschauffør fra et tilfældigt AMU – kursus på Den Rådne Banan.

  Så kan de jo dele pengene mellem sig – og så gider vi ikke høre mere om det de næste 300 år.

  Jeg husker Poul Schlütter en tidligere statsminister (K) som i forbindelse med den berømte “Kartoffelkür” til folket, slüttede af med at fortælle fra Folketingets talerstol, at det var beslüttet, at give folketingsmedlemmerne lønforhøjelse.

  Den enes død – den andens brød!

 5. Af preben jensen

  -

  Vores repræsentative demokrati er desværre allerede afskaffet langt hen ad vejen. Politikerne repræsenterer efterhånden kun sig selv og deres egne egoistiske interesser og visse særinteresser…. som f.eks. EUs og indvandringsindustriens. Enkelte hæderlige og dansksindede politikere er selvfølgelig stadig tilstede, men Borgens flertal vil ikke danskerne noget godt…. og er nogle vejrhaner, vendekåber, hyklere og slapsvanse…. når det gælder om at bevare og forsvare Danmark. Så BD har ret i at de fleste politikere er svage og konfliktsky. Så mon ikke tilstande som i Køln, Berlin, Hamborg, Malmø og Paris osv. snart bliver hverdag i Danmark?!!!

 6. Af Henrik Knage

  -

  Der kan overhovedet ikke blive tale om nogen form for lønstigning til politikere, snarere tværtimod, da de selv mener, at incitamentet til at begynde at lave noget fornuftigt, ligger i at begrænse folks økonomiske handlefrihed.

  Det siger selveste beskæftigelses – ministeren, og finansministeren, og så må der jo være noget om snakken – og ved at give sig selv lønforhøjelse, så ligner det lidt en rådden banan, fra en fjern planet.

  Derfor kan jeg kun opfordrer de fremtidige politikere, der går rundt med en rådden banan i maven, at de hurtigst muligt får sendt sundhedsministeren på førstehjælpskursus, og får lært beskæfttigelsesministeren, at få hænderne op af lommen, frem for at producere lommeuld på stribe, samt bede hele banden om at ta´på kursus i mental hygiejne.

  Så kan der evt. blive tale om en lønnedgang på sølle 5% over de næste 2 måneder.

 7. Af Søren Revser

  -

  Åh den skal de såmænd nok få listet den igennem på et senere tidspunkt.

  Alene det at man har nedsat en vederlagskommission som afdækning for ubehageligheder, fortæller jo alt om hvor korrupt det er.

  Vederlagskommissionen udnævnte sågar sig selv som “fagforeningen” for politikere. Dermed blev det jo meget klart hvad de var sat i verden for.

  Så nej, tyveknægte lader sig ikke stoppe af folkestemninger, men de lister sig blot frem på anden vis.

 8. Af Henrik Knage

  -

  Hvis argumentet for lønstigning er, at de skal være dygtige, så er de efter min mening allerede alt for “dygtige”. De behøver kun være halv så dygtige som de er nu, for at blive meget bedre.

  Lige nu er de så dygtige, at de kan undvære det halve hoved, og så må lønnen jo modsvare nytteværdien af den enkelte politiker.

  Gad godt vide hvad Joachim B. Olsen skal få tiden til at gå med fremover, for han lander på en form for indslusningsløn, eller starthjælp.

 9. Af Henrik Knage

  -

  Politikere er nogle værre pudseklude, bangebukse og amatører i lønforhandlinger og bl.a. derfor går det ad hekkenfeldt til i alle trepartsforhandlinger.

  Politikere og håndværkere virker ret ens i deres adfærd, udefra set og jeg kender det udmærket fra mig selv, fordi jeg er håndværker.

  Det forholder sig psykologisk således, at når evnerne slipper op, så træder fantasien i stedet for og så bliver man meget “dygtig” – for at komme hjem til fyraften, helst før.

  Kreativiteten bliver nærmest trukket med gennem hele atmosfæren, hentet helt fra Mars, når dagssedlen skal udfyldes med de forkerte timer, samt de forkerte materialer.

  Ved ikke om det er helt li´sådan med politikere, men de er dygtige til at spidse blyanten, når regningen skal skrives.

  Ulempen ved at være politiker er til at få øje på, da der er 6 mill. til at kikke dem i kortene, og ingen hvis man er håndværker.

 10. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  Sagen er den AT: De nuværende s.u.-politikere ikke er pengene værd ! –Det véd de godt selv ! —Parodiér som Johanne/enheds-listen –og SF´s Pia Olsen Dyhr —er en farce –De skulle nærmest betale penge for overhovedet, AT : optage stolene i folketinget ! –Sagen er den AT: Lille Danmark er på spanden ! –MEN vi har dog mindst 3 gode kort på hånden ! –Og det er Claus Hjorth/finans-ministeren og Inger Støjberg med samt Marcus Knuth.—De kan erstatte Lars Løkke ! –Hvis hans jyske dum-stædighed –kan holde til det ! Så takker han af –og overlader posten til–Dem, der kan lede flokken og beskytte danskerne mod de farlige “migrant-ulve” –Ligesom min irske ulvehund !

 11. Af Hank Bangild

  -

  Aloha, Bente:

  Exactly what does it take for people – voters – to realize that politicians, once elected, couldn’t care less about those who elected them?

  From that moment on, it is strictly about the politicians, their bloated salaries, perks, golden indexed pension plans, etc.

  It should be VERY clear to even the most feeble-minded person that you can’t possibly allow a bunch of greedy people determine their own compensation package.

  It absolutely must be done by a completely independent organization.

  Cheers/Skål.

 12. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt udtaler Lars Løkke, at han er statsminister i den virkelige verden. Der i eventyr er lig med at trylle importerede analfabeter om til hightech arbejdskraft på et fjorten dages kursus. Andre tryllekunstnere bruger år bare på at lære at trylle en kanin op af hatten. Løkke er et geni – griner højt!

Kommentarer er lukket.