Vi kan aldrig vaske snavset af

Af Bente Dalsbæk 129

Tortur skaber forråelse og korrumperer et samfund. Den destabiliserer, hvad der ellers skulle være pålidelige retsinstitutioner, og den planter angst, utryghed og stikkermentalitet i alle lag helt ned til din nabo.

Hver tredje dansker kan i et eller andet omfang godt kan forestille sig, at statslig tortur kan være i orden i kampen mod terror. Umiddelbart lyder det som om mine landsmænd har tabt konventionssutten og giver fanden i hvad vi har svoret forpligtelse til at overholde, så længe det åbenbart drejer sig om terrorister af blandet herkomst.

Men måske er det ikke så enkelt.

Undersøgelsen, som det drejer sig om, spørger 1125 mennesker. Det bliver til ud fra deres svar, at hver tredje kan acceptere tortur som gangbar afhøringsteknik i forhold til terrorbekæmpelsen. I 2012 var det hver fjerde dansker.

Det er en udvikling; ingen tvivl om det. I hvert fald i forhold til 2012. For lad os kigge lidt tilbage i tiden.

Tidligere samme år som terrorgebet 9/11 fik den daværende israelske ambassadør Carmi Gillion dansk ståsted på tortur at føle, da han gav ’moderat fysisk pres’ en varm anbefaling. En Gallup undersøgelse dengang viste, at kun 14 procent af danskerne gik ind for tortur. Senere samme år styrtede tvillingtårnene sammen. Det gjorde manges verdensbillede også, og det var formentlig dét, der få år senere i 2004 gav sig udslag i endnu en gallupundersøgelse, hvor 39 procent erklærede sig positive overfor tortur i konkrete tilfælde som terrorbekæmpelse og optrævling af pædofilringe.

Så lige nu står vi åbenbart det samme sted, som vi gjorde i 2004. Hvorfor mon? Jeg tror, at det blandt andet er den helt forståelige angst vi stadig kan mærke efter de seneste terrorhandlinger, hvis offertilfældighed og gerningsmandskoordination har rystet os.

Derfor kan man vel også spørge, om prisen for at forhindre nye angreb ikke er relativt let betalt, hvis man kan gøre det med en smule waterboarding, stød eller helt almindelige tæsk? Jeg mener, hvad kommer en eller anden terrorists rettigheder mig ved? Det sidste han ville respektere er jo vores allesammens ret til at leve i en fredelig verden, så….?

Jeg kan sagtens følge en tankegang, som den jeg her sætter op, men jeg tror, at problemet med den er, at den bygger på en myte. Den bygger på myten om, hvad tortur for det meste er, og ikke mindst, hvad det ikke er: i langt de fleste tilfælde handler torturen ikke om at få oplysninger. Samme oplysninger, som i øvrigt slet ikke er valide, når de er afgivet under tortur, og som i langt de fleste tilfælde, siger eksperter, kan fås på anden vis. Tortur handler allermest om hævn og ydmygelse. Det viser mange beretninger fra fængslernes torturkamre rundt om i verden.

Derfor vil en accept af tortur også være uacceptabelt, hvis vi på nogen måde skal kunne se os selv i det demokratiske spejl om nogle år. Tortur er forråelsens moder. Den korrumperer et samfund, for den destabiliserer, hvad der ellers skulle være pålidelige retsinstitutioner, og den planter angst, utryghed og stikkermentalitet i alle lag helt ned til din nabo.

Det snavs vi får på hænderne, hvis vi gør det, kan vi aldrig vaske af.

 

 

 

 

 

 

 

 

129 kommentarer RSS

 1. Af J H ans en

  -

  USA har brugt tortur siden 2001.
  I henhold til dem selv så er det nyttesløst.
  Men de har fået afløb for deres had, frygt, blodtørst og mindreværdskomplekser.
  Det er vel det samme som gør sig gældende i Danmark.

 2. Af J H ans en

  -

  Ellers et godt indlæg Bente Dalsbæk.

  Danmark har siden 2001 været på en moralsk deroute som synes ustoppelig.

 3. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  Tortur avler terror!

  Men dagen kan oprinde hvor vi må tilsidesætte vores demokratiske samfund , og fx indføre dødsstraf for folk der af religiøse årsager går rundt og dræber forbipasserende! Som set i England igår og muligvis i Sverige igår også!

  Breivik er oplagt. Jeg mener han burde have modtaget dødsstraffen for hans kristenfundsmentalistiske, DF frimurer opførelse, i drab på 78 mestendels børn!

  Men dette kan og skal gøres uden tortur!

  Mener ikke at dødsstraf skal indføres generelt. Men for massemord af troende kristene/muslimer af tilfældige…Jo!

 4. Af A. Th. Andersen

  -

  Sommeren 2001 foregik der ifm. en ny israelsk ambassadørs tiltræden en heftig debat om tortur. Den havde antisemitiske undertoner, og venstrefløjen fór hårdt frem. Morgenavisen Jyllands-Posten spurgte da en række mennesker, hvordan de ville forholde sig,, hvis tortur kunne redde deres barn fra at dø, og de kun havde få minutter til at bestemme sig.. Alle forældre sagde, at de ville tillade tortur for at redde deres barn, selv en ildsjæl som Frank Aaen ville gøre det. Men der var en enkelt undtagelse, den barnløse Inge Genefke ville under ingen omstændigheder tillade tortur.

  Konklusionen var, at når nøden er tilstrækkelig stor, kan vi gå med til noget, som vi ellers aldrig ville kunne acceptere. Denne debat blev afbrudt den 11. september.

  At bruge tortur som hævn er naturligvis helt uacceptabelt, dybt primitivt og på alle måder frastødende, men ellers er jeg alvorligt bange for, at situationen vil udvikle sig sådan i de kommende år, at vi også taber vor uskyld på dette område, hvad enten vi ønsker det eller ej. Jeg ønsker det bestemt ikke og føler mig allerede kørt over af et eksprestog lastet med andres utopier.

 5. Af preben jensen

  -

  KUN TOTALITÆRE, BARBARISKE OG FLADPANDEDE RIGIMER ANVENDER TORTUR…

  Hvis man lader tortur være et af statens godkendte arbejdsredskaber, opnår man ingenting, andet end at indrette et råt, afstumpet og barbarisk samfund. På det overordnede plan har tortur har ingen mening, for folk siger hvadsomhelst under tortur, så de informationer man opnår er værdiløse og vildledende. I en række lande har tortur været anvendt, men regimerne opnåede ingenting, andet end befolkningens afsky, foragt og had. Sovjet-unionen er et eksempel på fladpandet anvendelse af tortur, og nazi-tyskland ligeledes.

 6. Af preben jensen

  -

  KUN TOTALITÆRE, BARBARISKE OG FLADPANDEDE REGIMER ANVENDER TORTUR…

  Hvis man lader tortur være et af statens godkendte arbejdsredskaber, opnår man ingenting, andet end at indrette et råt, afstumpet og barbarisk samfund. På det overordnede plan har tortur har ingen mening, for folk siger hvadsomhelst under tortur, så de informationer man opnår er værdiløse og vildledende. I en række lande har tortur været anvendt, men regimerne opnåede ingenting, andet end befolkningens afsky, foragt og had. Sovjet-unionen er et eksempel på fladpandet anvendelse af tortur, og nazi-tyskland ligeledes……………….

 7. Af preben jensen

  -

  PS: mange journalister har det med at præsentere publikum for falske problemstillinger, som når de f.eks. spørger en hjemmeværnsmand eller officér: vil du gerne dø for dit land? Spørgsmålet er sinkeagtigt, for det er jo slet ikke hvad det drejer sig om. Hvad det handler om, er om man er villig til at løbe en risiko for at kunne forsvare og bevare sit fædreland. Ligeledes er det infantilt og sinkeagtigt at lade spørgsmålet om staten og dens halvskøre/helskøre/tåbelige/korrupte politikere skal tildeles TORTUR som et arbejdsredskab, afgøre ud fra et enfoldigt, primitivt, følelsesbetonet og usandsynligt eksempel hvor det påstås at tortur vil redde et barn, og at det vil være en slags standard-situation. Den opstilling af tortur-problemet er nærmest idiotisk. (hvad lærer de egentlig på journalist-skolerne?)

 8. Af preben jensen

  -

  PS: Noget helt andet er at vores retsvæsen til dels er brudt sammen. Hvad det leverer i massevis af sager er sagsbehandling i snegletempo, stor uretfærdighed og tårnhøje regninger. Samt slaphed, fløjlshandsker og pladderhumanisme overfor afstumpede voldsforbrydere…….. og iskold kynisme overfor voldsofrene. Mange domme er jo ligefrem latterlige og forrykte. En kort tid i et humant og pædagogisk fængsel…… og livslange lidelser til sagesløse ofre for utrolig grove forbrydelser. Retsvæsnet er blevet så slattent, at det så at sige accepterer når gemene forbrydere og bøller mishandler, torturerer og invaliderer de mennesker de overfalder. I Frankrig og England giver den slags 40-50 års fængsel med tvangsarbejde.

 9. Af p jensen

  -

  PS: Lige en enkelt ting mere: hvis vi tillader fortsat masseindvandring og islamisering af Danmark, kan vi godt glemme alt om at bevare Danmark som en fredelig, human og demokratisk rets- og velfærdsstat.

 10. Af J Ha nsen

  -

  Derfor vil en accept af tortur også være uacceptabelt, hvis vi på nogen måde skal kunne se os selv i det demokratiske spejl om nogle år.
  Skriver Bente Dalsbæk.

  Danskerne har ikke kunnet se sig selv i spejlet siden 2001.
  Da Fogh og Pia Kjærsgaard lagde deres sorte dystre skygge over Danmark.
  Danskerne har udviklet en særegen evne til at fortrænge deres gerninger.
  Krige, krigsforbrydelser ag ansvar for det store flygtninge problem.

 11. Af J. Han se n

  -

  Derfor vil en accept af tortur også være uacceptabelt, hvis vi på nogen måde skal kunne se os selv i det demokratiske spejl om nogle år.
  Skriver Bente Dalsbæk.

  Danskerne har ikke kunnet se sig selv i spejlet siden 2001.
  Da Fogh og Pia Kjærsgaard lagde deres sorte, klamme og dystre skygge over Danmark.
  Danskerne har udviklet en særegen evne til at fortrænge deres gerninger.
  Krige, krigsforbrydelser ag ansvar for det store flygtninge problem.

 12. Af J Han se n

  -

  Vi kan aldrig vaske snavset af.
  Skriver Bente Dalsbæk.

  Helt enig.
  Det snavs som Danmark har påført sig sammen med USA siden 2001 kan aldrig vaskes af.
  Alene i Iraq er Danmark medansvarlig for en million døde og måske ti millioner flygtninge.

 13. Af Uffe Staulund

  -

  Det er også totur at læse Berlingske blogs. Berlingske kan åbenbrat ikke få kukket for troldene.
  Ud af 11 indlæg er der, 4 intetsigende indlæg fra ham med bondegården. 5 indlæg fra ham der har været far.
  Der er 2 indlæg som er rimelige.
  Blogger Mikkel Andersson havde helt tabt kontrollen fredag aften, hvor en eller flere stærkt berusede blogdeltagere lavede nonsens indlæg.
  Er Berlingske stolt af situationen?
  Jeg er en naiv idiot, jeg har lige betalt et helårsabonnement, og jeg må logge ind tidligt og silde.
  Er det fordi, jeg ikke er på Facebook eller Twitter?
  S.U.

 14. Af J. Hans en

  -

  Af Uffe Staulund – 7. december 2015 07:14

  Øffe Staulund bidrager ikke med et højere niveau.

 15. Af A. Andersen

  -

  Uffe er den samme som Preben og ikke uvidende om it?

 16. Af Jan Petersen

  -

  Bente Dalsbæk, er det en undersøgelse, du selv har lavet? Du oplyser hverken link eller andre data. Hvad kan det usaglige pladder overhovedet bruges til?

  • Af Bente Dalsbæk

   -

   Kære Jan,
   jeg linker til den nye undersøgelse i selve indlægget, men kan godt se, at jeg ikke har linket til 2004-undersøgelsen, der blev lavet i forlængelse af offentliggørelsen af billeder fra ABu-Ghraib-fængslet:

 17. Af Niels B. Larsen

  -

  Hellere 5 torterede muslimske terrorister end én død europæer.

 18. Af Jakob Rasmussen

  -

  “Tortur skaber forråelse og korrumperer et samfund. Den destabiliserer, hvad der ellers skulle være pålidelige retsinstitutioner, og den planter angst, utryghed og stikkermentalitet i alle lag helt ned til din nabo.”

  Det er fuldstændigt rigtigt, men i sommers blev det afsløret, at den amerikanske psykologforening alligevel har givet sine medlemmer ret til at medvirke til tortur – hvilket den danske psykologforening gudskelov tager meget skarpt afstand fra.

  Uddrag fra “Psykologer og tortur” af Lisbeth Sten Jensen, formand for Etiknævnet, Dansk Psykolog Forening, P – Psykologernes fagmagasin:

  “De chokerende afsløringer af hvordan den amerikanske psykologforening har givet grønt lys til psykologers medvirken til tortur, er en barsk men nødvendig opvågning.”

  “En uafhængig undersøgelsesrapport har afdækket, at den amerikanske psykologforening, American Psychological Association (APA) har haft en aktiv rolle i udviklingen af såkaldt ”forbedrede forhørsteknikker.”

  “Rapporten (…) afdækker, hvordan centrale personer i APA har samarbejdet med det amerikanske forsvarsministerium (DOD) og den amerikanske efterretningstjeneste (CIA) (…) har gjort det muligt for psykologer at kunne deltage i og medvirke til udviklingen af torturprogrammer. Rapporten konkluderer, at APAs etiske standarder og politikker blev “skræddersyet” til at være så nøje afstemt som muligt med DOD’s præferencer, politikker, retningslinjer og praksis. At de nøglepersoner, der rådgav APA-ledelsen og lavede indstillinger til ledelsens beslutninger, var på lønningslisten i DOD. Og at de hemmelige aftaler har vildledt foreningen og dens medlemmer.”

  “Rapporten konstaterer således, at den psykologiske profession er nødsaget til at tage stilling til, om det er etisk og legitimt for psykologer at bruge deres særlige færdigheder til forsætligt at påføre psykisk eller fysisk skade på andre.

  Som undersøgelseslederen, David Hoffman, har sagt det, så vil rapporten være med til “at definere betydningen af psykologi,” og han advarer om, at når et erhverv, der “kan afhjælpe/behandle menneskers følelsesmæssige traumer […] åbner op for, at psykologer bevidst påfører smerte på et individ, der ikke har mulighed for at forsvare sig, uanset den enkeltes baggrund eller motiver, vil dette medføre, at tilliden til professionen hurtigt aftager.””

 19. Af A. Th. Andersen

  -

  Carmi Gillion skrev flere kronikker, og jeg husker især en i JP, der handlede om Israels tilblivelse og om at vokse op med et håb, der blegnede. Hermed lægger jeg ikke op til diskussionen om Israel vs. den arabiske verden, for den ender altid med vanvittige påstande, ligesom når ham med bondegården mener, at Vesten har ansvaret for millioner af dræbte i samme del af verden. Det er nonsen, som man ikke skal spilde tiden med.

  Vi opfordres hele tiden til at hjælpe i Mellemøsten, og man behøver ikke at være opmærksom for at vide, at mellemøstlige magthavere kalkulerer iskoldt med, at Vesten involverer sig, hvorefter vi blot får ansvaret for alt, der går galt. Revl og krat.

  Obamas seneste tale viser, at det vil han ikke mere være med til, og jeg forstår ham. Hvorfor skal han ofre unge amerikaneres liv i en rå krig mod barbarere, mens Mellemøstens unge mænd i hundrede tusinde vis invaderer Europa og beder om asyl? Det var dem, der skulle have kæmpet for deres eget land og deres egen befolkning, i stedet kommer de bl.a. til Danmark, hvor de radikale og andre står med åbne arme og er parate til at “redde” dem.

  Det er ikke alene lusket og frastødende, at Mellemøstens ledere kalkulerer så meget med Vesten, det er også latterligt og ansvarspådragende, at de venter, at andre skal komme og rage deres kastanjer ud af ilden. For imens de venter, smuldrer mulighederne, og desperadoer slipper dæmonerne løs.

  Men som sagt, der er ikke andet at gøre, end at lukke af og forsvare os selv, og det bliver en mere og mere frastødende affære. Hvis man hele tiden handler ud fra følelserne, kan man gøre ubodelig skade ved at fornægte, at virkeligheden ikke lever op til de ideelle forhold, som man føler for. Skaden er allerede sket.

 20. Af A. Th. Andersen

  -

  Jacob Rasmussen.

  Jeg har for længe siden læst noget om den amerikanske tortur og mener at kunne huske, at der især var én psykolog, som kørte helt af sporet og dermed blev ansvarlig for udviklingen. Husker jeg rigtigt?

 21. Af Benny B

  -

  Muslimsk indvandring skaber voldtægter, mord og terror.
  Det siger Danmarksstatistik utvetydigt!
  Voldsforbrydelser hos denne gruppe er næsten 3 gange så højt som hos Danskere.

  Når det er slået fast og set i lyset af overstående artikel, må man spørge sig selv om Danskerne overhovedet har rettigheder, der kan beskytte dem mod denne volds tsunami?
  Og svaret er desværre et stort rungende Nej.

  Det er et paradoks, at udlændinge har retttigheder i Danmark, som medfører at Danskernes rettigheder i stor stil overtrædes og tit med døden til følge.
  Hvis menneskerettigherderne ikke kan beskytte Danskerne, hvad skal vi så bruge dem til?

  Jeg går ikke ind for tortur, men jeg støtter en udtrædelse at EMD.
  Det bør være vores utvetydige ret, at kunne udvise alle ikke Danske statsborgere, som PET. anser som trusler mod Danskernes sikkerhed.

 22. Af Uffe Staulund

  -

  @ Bente Dalsbæk,
  Undskyld at det var din blog, som det gik udover, med min harme i morges.
  @ Jakob Rasmussen,
  Tak for en god gennemgang af de psykologiske processer, især i USA.
  Totur har været anvendt altid, selv kirken har benyttet, det i Helligåndens navn. Det må være en genfejl hos mange mennesker. Det bør der forskes i, istedet for at bruge penge på at nedbringe verdens CO2 udslip 1,5% over 20 år. Det vil generere mange arbejdspladser og en Nobelpris til den forsker, som finder genet.

  Nyd det dejlige vejr.

  • Af Bente Dalsbæk

   -

   Alt forladt, Uffe.

 23. Af Jørgen F.

  -

  Al absolutisme er skadelig.

  Vi er ikke på jorden i Syrien og Irak fordi vi ikke evner at skelne mellem lussinger og geværkolbeslag – og så det at kaste homoseksuelle og kristne ud fra tagrygge.

  Og når vi ikke kan samarbejde med nogen parter i Mellemøsten før de har samme normer som os – ja så er konsekvensen at regionen hensyner i den totale middelalderlige mørke.

  Vi, EU, har netop givet Tyrkiet milliarder af euro – reelt for at få deres sikkerhedsstyrker til at tæske migranter på tyrkisk jord – fordi vi ikke selv evner at handle, en direkte følge af dogmer og konventioner, og det tiltrods for vores velfærdssamfund er ved at segne under migrantbølgen.

  Vores absolutisme har dermed slået flere mennesker ihjel – skabt større umenneskelighed i verden – det seneste årti , end på noget tidspunkt siden ww2.

  Vores absolutisme har gjort vesten til en kolos på lerfødder, der venter bare på at blive væltet.

 24. Af Henrik Opsving Knage

  -

  Hvor mange af de adspurgte mennesker har arabisk blod i årerne?

  Hvis man nu spørger 500 tyskere og 500 nazister om, om det er i orden at slå jøder ihjel – så vil jeg gætte på at der kommer 500 svar på, at det vil være helt på sin plads, og 500 svar på, at det er det ikke.

 25. Af Krister Meyersahm

  -

  Dejligt når en dansker tør revse sine medborgere. Vi er blevet en nation af tomhjernede kvajpander, der går med på alle idiotiske tiltag og er blevet krigeriske og krigsliderlige i en grad, man kun kan skamme sig over.

  Hvad er der dog sket med den danske folkesjæl – hvordan er vi blevet så afstumpede?

 26. Af Niels Peter Lemche

  -

  Tortur kan ikke gradbøjes, lige så lidt som dødsstraf. Enten har man det, eller også har man det ikke. Giver man begrænset tilladelse à la Israel, så tro mig, der kommer meget hurtigt grænsetilfælde–en slags naturlov. Og vælger man til den ene side, så er grænsen rykket.

  Og være sagt: Breivik gjorde en noget blød i knæene. Det ville have været rart, hvis man havde kunnet eliminere ham. I stedet kunne man have smidt ham i en ‘oubliette’, fangehullet dybest nede, hvor ingen siden hørte om ham. Nu oplever man til tder skriverier om, hvor hårdt og kedsommeligt han har det.

 27. Af Jørgen F.

  -

  …jeg mener naturligvis ikke at vi skal give hverken lussinger eller slag – men at vi skal kunne samarbejde med, og overdrage fanger, til lokale myndigheder hvor normen er anderledes end vores.

  Konsekvensen af ikke at samarbejde med f.eks. Irakiske regeringsstyrker har bragt langt mere ondskab med sig end vi har imødegået ved at trække os.

  Men det er typisk for os at gøre det til en akademisk øvelse – hvor vi sidder helt stille – istedet for at handle på de umenneskeligheder, der pågår.

  Og det er voldsomt ansvarspådragende – moralsk – ikke at handle på de uhyrligheder vi ser nu.

 28. Af K im P Olsen

  -

  Helt enig.
  Det snavs som Danmark har påført sig sammen med USA siden 2001 kan aldrig vaskes af.
  Alene i Iraq er Danmark medansvarlig for en milliard døde og måske hundrede millioner flygtninge.

 29. Af Jakob Rasmussen

  -

  @A. Th. Andersen

  Det er især psykologerne James Elmer Mitchell og John Bruce Jessen, der er kommet i søgelyset, fordi de har medvirket til CIA’s tortur af terrormistænkte.

  Uddrag fra “CIA torture survivors sue psychologists who designed infamous program” af Spencer Ackerman, The Guardian 13. oktober 2015:

  “Survivors of CIA torture have sued the contractor psychologists who designed one of the most infamous programs of the post-9/11 era.
  US torture report: psychologists should no longer aid military, group say

  In an extraordinary step, psychologists James Mitchell and Bruce Jessen now face a federal lawsuit for their role in convincing the CIA to subject terror suspects to mock drowning, painful bodily contortions, sleep and dietary deprivation and other methods long rejected by much of the world as torture.

  In practice, CIA torture meant disappearances, mock executions, anal penetration performed under cover of “rehydration” and at least one man who froze to death, according to a landmark Senate report last year.”

 30. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  NPL

  Dødsstraf kan gradbøjes. Når vi har et kristen religiøst uhyre som breivik fx der dræber 79 mestendels røde børn , og ingen skyldfølelse har, og stadig opmuntre til kristenfundamentalistisk/frimurer/DF terror derfra burde han have haft dødsstraffen. En jalousie mord mv af et par stykker ikke. Religiøse/politiske massemorder af tilfældige skal have dødsstraf.

  Men kan så isolere de mindre farlige kristene tåber i hjemmeværnet mv i hus arrest fra det objektive, kloge og humane ateistiske samfund udenfor som dk består for 90% vedkommende af.

  Indvandre debatten burde også stiles mod at få det segment ind kun! Vel automatisk føre til et fredeligt samfund uden debat om tortur eller dødsstraf!

 31. Af Henrik Knage

  -

  Dem der går ind for tortur, er nok nogle der aldrig har prøvet det.

  Integration er også en form for tortur – det kan konstateres ved den seneste folkeafstemning, hvor Danmark skulle integreres i mere, eller mindre EU.

  Julen og et ægteskab er der også nogle der opfatter som tortur, li´som begrebet ”Sommertid” hvor ure stilles en time, enten frem eller tilbage.

  Jeg er imod det hele, bare for at være på den sikre side.

 32. Af Henrik Knage

  -

  Hvis undersøgelsen er lavet i Danmark, må man gå ud fra, at de adspurgte går ind for demokrati, uden at føle sig fanatiske tilhængere af dette?

  Forholder det sig således, vil jeg vove den påstand, at demokratiet har mistet følesans og tankevirksomhed og styrer i nøjagtig samme retning, som andre fanatiske tilhængere af hvad som helst.

  Hvis det var mig der skulle tortureres ville jeg være ret ligeglad med om jeg blev tortureret af Søren Pind, Angela Merkel, Barack Obama, Pernille Skipper, eller blev tortureret af Abdullah et eller andet´s kone.

  Løkken skifter ofte plads – og bedst som den sidder godt og solidt om naboens hals, har man den pludselig selv om halsen – det ser man tit.

 33. Af Henrik Knage

  -

  Samtid mener jeg den holdning, at tortur er i orden kun svækker de såkaldte “vestlige værdier” – og desværre endnu en grund til ikke at respektere “vestlige værdier”.

 34. Af p j

  -

  Man kan normalt ikke stole på hverken politikere eller jurister eller systemer, så allerede derfor bør tortur eller dødsstraf være udelukket i et land. For ellers kan STATEN ende som både torturekspert og massemorder, som det er sket i snesevis af lande. Magt ender alt for tit i magtmisbrug. Ligesom humanisme og idealisme også tit er endt i organiseret korrupt ondskab.

  Anvendelse af tortur er som regel en fejludvikling af en kultur eller noget “kulturelt” i en klike eller en sekt. (Se også mik kel ander sons blog om Danmarks mere og mere vanvittige situation!!!)

 35. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt et total hovedløst emne at diskuttere. Der er sgu da ikke noget demokratisk retssamfund, der begiver sig af med tortur. I stedet bør man bruge kræfter på at tvinge hovedløse danske politikere til at sætte en effektiv stopper for ødelæggelsen af retssamfundet Danmark – inden det er for sent!

 36. Af p j

  -

  Det er næsten en slags åndelig tortur at følge med i svensk og dansk politik. I Sverige har regeringen og medierne gjort alt for at skjule indvandringens konsekvenser og kriminalitetens enorme vækst. Her i landet gør man også meget for at skjule eller lyve sig fra den mangedoblede kriminalitet. Bl.a. er mængden af VOLD og INDBRUD ved at komme helt ud af kontrol. Også mængden af tyverier, gaderøverier og hjemmerøverier stiger. Det kan ende med at gangstere og mafiabander mishandler og torturerer folk i et fordærvet samfund hvor lov og orden, tryghed og velfærd, frihed og demokrati er en illusion.
  Selv familielivet, privatlivet og hjemmets fred, selv lønmodtagerne, boligejerne, mændene, børnene, fraskilte, arbejdsløse, hjemløse, syge og pårørende osv. er blevet svigtet, sjoflet og angrebet af Borgens skumle flertal.

  Ønsker vi at Danmark skal blive en skør, asocial og fejlslagen stat ligesom Somalia, Sverige og Grækenland mv…..? Afsporer vi samfundet helt, kan Danmark blive til et samfundshelvede præget af hundredvis af forskellige former for åndelig og fysisk tortur.

 37. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  Var det tortur da Lundbeck tog deres danske dødsmedicin fra salgstoplisten i USA og lod amerikanere bruge dårligere medicin der nogen gange top op til en time at dræbe?

  Vi kan jo ikke stoppe dødsstraffen der af uskyldige og mørklødet alligevel. Vi skal forsøge men…

  Tortur som amerikanere udøver både mod deres egne statsborgere , og andre-eller saudi Arabien- er under ingen omstændigheder acceptabelt.

  Men kan vi stole på danske politikere når de er fx LLR eller Søren pind der?
  Tvivler. Tvivler du også angående tortur? 🙂 stem nej!

 38. Af Henrik Knage

  -

  Regler er godt og det er Europol sikkert også – hvis IKKE det havde været fordi der fandtes korrupte betjente, eller det “sikkerhedspersonale” der til enhver tid skal passe på skidtet.

  Alt er som bekendt til salg, fra Sydpol til Nordpol – det er blot et spørgsmål om pris.

 39. Af A. Th. Andersen

  -

  Jakob Rasmussen.

  Tak for svaret. Vi må afvente rettens gang og “glæde” os over, at den i det mindste blev involveret..

  Der findes brådne kar i alle fag. I Danmark plejer de at slippe billigt, hvis de er læger på Rigshospitalet, og er de advokater, står Advokatsamfundet skulder ved skulder. Bankfolk klarer ikke altid frisag men ofte. På plejehjem foregår der dagligt ubehagelige ting, når hverdagspsykopaterne folder sig ud og tager hævn, fordi det ikke var dem, der blev født på solsiden. Der er naboer, som plager livet af hinanden.

  Selv indenfor folkekirken er vi ikke lige for Vorherre. Kvindelige præster må tåle torturlignende behandling af mandlige præster og selv en biskop. Bare tænk på pastor Lene Matthies, enlig mor, der i dag arbejder som sosu-assistent, og den intense indsats Københavns biskop ydede i den sag. Hvad den handlede om nåede aldrig ud til offentligheden, Information bragte en sober artikel om den men nåede heller ikke ind til kernen. I den danske folkekirke behøver man ikke at tro på gud, hvis man er en mand og præst og har den rette politiske overbevisning. Men er man kvinde, præst og hælder mod Tidehverv eller reinkarnation, er det straks en anden sag.

  Anders Breivik er et elendigt eksempel, han er også et slags offer for politiske rænkespil, men ham er det svært at have ondt af, hans opdukken var desuden så belejlig. Men når vi nu heller ikke kan undgå ham her, skulle vi så ikke bruge et øjeblik på at overveje, hvad offentligheden har gjort mod hans arme forældre? Det er ikke en hemmelighed i Norge, at de sociale myndigheder svigtede fælt fra dag et, hvor fru Breivik henvendte sig med sin lille søn, fordi hun ikke magtede ham. Han blev fundet behandlingskrævende, men så skete der ikke mere, og sådan er det også jævnligt i Danmark især med misbrugte børn.. Faren søgte om forældremyndighed, fordi han mente, at moren var syg, men han blev afvist.

  Skinhellige har ofte meget på samvittigheden. Her er der nogle stykker af slagsen.

 40. Af Henrik Knage

  -

  Politikernes manglende lyst eller evne til at definere begreber (for at holde alle døre åbne), smitter desværre af på befolkningen, når befolkningen bliver stillet et givent spørgsmål, som f.eks. om de er tilhængere af tortur, eller om de har noget imod, at flygtninge får husly her i Danmark.

  Nu er der så lige så stor forskel på tortur og for at sige det hårdt og brutalt – et lag velfortjente slag på gummerne – efterfulgt af et par hug i mellemgulvet. Det er ikke tortur, men et forsøg på at banke et hurtig svar ud af en given terrorist, der har skjult en bombe på en banegård.

  Tortur tager meget længere tid – og så er bomben sprunget.

  På samme måde svarer folk i spørgsmålet om flygtninge, at langt de fleste vil gerne have flygtninge – men er trætte af, at der ingen si er. Det er jo lige som øllebrød, at nogle elsker øllebrød med klumper, mens andre synes det smager bedre uden.
  Jeg er imod tortur, fordi tortur er tortur, li´som dyrplageri er dyrplageri.

  Hvis vore politikere ikke kan/vil definere – så er det vi andres forbande pligt, at gøre det. Ikke af hensyn til politikerne, for de har sikkert en grund til at lade være – men af hensyn til os selv.

  Hvem har bolden?

 41. Af Keld Holm

  -

  Ja man ser det for sig, hvorledes at licensmanden i fremtiden benytter tortur på sortseere, ved at rive negle af pensionister og putte ledninger op i anus på dem, for ikke at forglemme afklipning af dele af tungen, eller ligefrem at hælde stearin ind i de gamle sortseeres øjne. Tortur vil være Danmarks Radios stærkeste våben imod sortseere nogensinde, og lur mig om ikke det vil have en præventiv virkning, således at der kan komme penge nok i kassen, så vi kan få Matador genudsendt hver eneste dag!

 42. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  “Når nu ikke kan undgå ham her”
  Th. Andersen

  Korrekt at kristene, frimurer, DF’ere, borgerlige og social rådgivere er irriteret over breiviks tilstedeværelse og ville ønske at den største religiøse terrorist på skandinavisk jord kunne fejes under klædeskabet i behagesyge for egen sides skyldfølelser.

  VKO i dk, og DF især har meget med breiviks terror at gøre. Opgøret med skylden her er aldrig sket i de nævnte grupper, og er et uforløste trauma i borgerlig blog!

  Men at beskylde det sociale system her er udenomssnak, uden symptom behandling. Fravælgelse af ansvar og skyld i opgejling til rascisme og religiøst had!

 43. Af Niels Peter Lemche

  -

  A. TH. ANDERSEN,

  At slå tidehverv og reinkarnation i hartkorn er dog det stiveste. Jeg tilhører ikke tidehverv, men så meget er sikkert: Der er ingen tidehvervske præster, der går ind for reinkarnationsideer, nærmest det modsatte. Spørg bare Kathrine Lilleør, hvis familiebaggrund er klart tidehvervsk.

  Havde du beskyldt Søren Krarup for at tro på reinkarnation (også sin egen), så var du sikkert blevet landsforvist.

  Uvidenhed er ikke en undskyldning.

 44. Af Henrik Knage

  -

  Jeg vil foreslå, at Carl Holst (V)bliver direktør for dansk tilslutning til Europol, og samtidig beklæder et toppost for Det Syd – jyske Torturministerium.

  Der bare et for mig ubetydeligt problem med det. Problemet er, at når jeg “googler” Christiansborg, så kommer der et foto af 179 pausefisk frem på skærmen.

 45. Af j nielsen

  -

  “Tortur kan ikke gradbøjes, lige så lidt som dødsstraf.”

  Det kan det da vel nok. Man kan blive mere eller mindre mishandlet, men man kan ikke blive mere eller mindre aflivet.

  “Der er sgu da ikke noget demokratisk retssamfund, der begiver sig af med tortur.”

  Så skal man mene at U.S.A. hverken er demokratisk eller et retssamfund. For det land anvender i allerhøjeste grad tortur.

 46. Af Der er også tortur forklædt som sundhed eller velfærd

  -

  Der findes jo andre former for tortur end den som foregår i statslige eller andre magtstrukturers torturkamre. Som th an der sen skriver, så er der også den tortur som hverdagens psykopater udøver overfor andre. Selv har jeg kendskab til nogle konkrete eksempler, hvor to læger ikke gad udføre deres arbejde, og hvor tre sygeplejersker ikke samarbejdede med de pårørende, men fyldte dem med løgnehistorier og dårlige undskyldninger, hver gang de bevisligt havde svigtet og misrøgtet en patient. Det foregik på et psykiatrisk hospital nær Haderslev. F.eks. mistede flere patienter livet pga. sjusk og ligegyldighed i lange baner. Og mange patienter blev påført frygtelige og HELT UNØDVENDIGE LIDELSER gennem halve og hele år, fordi en tredjedel af personalet var blottet for moral og anstændighed, plus at de var svagt begavede. Hvorfor nøjes man med det rene bundskrab på et HOSPITAL? Et bundskrab der var skyld i adskellige familietragedier fordi både patienter og pårørende blev kørt ud i dyb elendighed, afmagt og ødelagt økonomi pga. et bundt kraftidioter, der ikke kunne finde ud af de mest simple ting. Som f.eks. at indlægge en ung, men svag og livsfarligt syg patient som ankom i ambulance for fjerde gang på ti dage. Som f.eks. at man ikke skal lade en medicindopet og konfus patient gå rundt næsten uden tøj og i bare fødder…. i sne, i femten-tyve graders frost, om natten og rundt om hospitalet hvor der er dybe sumpede søer, lastbiltrafik og stejle stentrapper. Man gad end ikke hente patienten ind igen, man gad end ikke ringe til de pårørende. Der var heller ikke styr på medicineringen, og “samarbejdet” med de pårørende var ikke bare arrogant og elendigt, men bundsjofelt eller direkte forbryderisk.

  Nu er hospitalet lukket fordi holst og regionen skulle spare penge, men mon ikke “nisserne” følger med til det nye sted? (og klager tager det tre-fem år at få behandlet)

  Danmark er ikke sovjet, hit lerland eller islamisk stat, men hvis man er uheldig, og det er der jo mange der er, kan man sagtens komme til at opleve visse systemer i det danske samfund som værende onde og pilrådne systemer der overdænger uskyldige og sagesløse mennesker med så uhyrlige svigt, at det bliver til langvarig både psykisk og fysisk tortur af ofrene og deres familie, eller de bliver sendt ud i invaliditet og død. (Iflg. flere kilder sker der hvert år mindst tre tusinde UNØDIGE dødsfald i sundheds- og socialsystemerne)

  Alle har jo kunnet læse om hvordan regioner, sundhedsstyrelsen og lægemiddelstyrelsen mv. plus partier har svigtet deres ansvar og opgaver i de senere år. Dagens Danmark er blevet et mærkeligt land hvor der foregår skandaler og utrolige ting hver eneste dag. Men vi hører kun om højst 1 % af de overgreb, forbrydelser og svinestreger der foregår. Det er mindre end isbjergets top.

 47. Af Niels Peter Lemche

  -

  J Nielsen,

  Enten er det tortur, eller det er ikke tortur. Den kan ikke gradbøjes. Men nogen tortur er værre end anden, det er klart. Og mht. dødstraf er der mange måder at eksekvere den på, mere eller mindre grusomme, så her kunne man også gradbøje efter dit, men ikke mit system.

 48. Af Svend Jensen

  -

  Ups!
  Hvis nu et kært familiemedlem kidnappes af ekstremistiske islamister og kun kan lokaliseres ved at tortere en jihadist til at fortælle adressen ? Lykkes det ikke at klemme adressen ud af jihadisten, vil familiemedlemmet blive torteret ihjel indenfor kor tid.

  Mon ikke de fleste i den situation vil tillade tortur og ligefrem selv anvende tortur ?

  Ét er søkort at forstå – et andet skib at føre. (L.Holberg)

 49. Af Henrik Knage

  -

  Den tidligere diktator, gode gamle Idi Amin, udråbte sig selv offentligt – i en blanding af storhedsvanvid, og direkte sindsyge, til konge over alle havets fisk, alle jordens dyr, samt alle luftens fugle.

  Han var også glad for tortur. Det siges, at når han ikke kunne sove, så havde han sin egen private underjordiske tunnel – over til et tilstødende fængsel for både kvinder og mænd.

  USA har muligvis også nøglerne til Danmark.

 50. Af Der er også tortur forklædt som sundhed eller velfærd

  -

  Tilrettet/udvidet version

  Der findes jo andre former for tortur end den som foregår i statslige eller andre magtstrukturers torturkamre. Som th an der sen skriver, så er der også den tortur som hverdagens psykopater udøver overfor andre. Selv har jeg kendskab til nogle konkrete eksempler, hvor to læger ikke gad udføre deres arbejde, og hvor tre sygeplejersker ikke samarbejdede med de pårørende, men fyldte dem med løgnehistorier og dårlige undskyldninger, hver gang de bevisligt havde svigtet og misrøgtet en patient. Det foregik på et psykiatrisk hospital nær Haderslev. F.eks. mistede flere patienter livet pga. sjusk og ligegyldighed i lange baner. Og mange patienter blev påført frygtelige og HELT UNØDVENDIGE LIDELSER gennem halve og hele år, fordi en tredjedel af personalet var blottet for moral og anstændighed, plus at de var svagt begavede. Hvorfor nøjes man med det rene bundskrab på et HOSPITAL? Et bundskrab der var skyld i adskellige familietragedier fordi både patienter og pårørende blev kørt ud i dyb elendighed, afmagt og ødelagt økonomi pga. et bundt kraftidioter, der ikke kunne finde ud af de mest simple ting. Som f.eks. at indlægge en ung, men svag og livsfarligt syg patient som ankom i ambulance for fjerde gang på ti dage. Som f.eks. at man ikke skal lade en medicindopet og konfus patient gå rundt næsten uden tøj og i bare fødder…. i sne, i femten-tyve graders frost, om natten og rundt om hospitalet hvor der er dybe sumpede søer, lastbiltrafik og stejle stentrapper. Man gad end ikke hente patienten ind igen, man gad end ikke ringe til de pårørende. Der var heller ikke styr på medicineringen, og “samarbejdet” med de pårørende var ikke bare arrogant og elendigt, men bundsjofelt eller direkte forbryderisk.

  Nu er hospitalet lukket fordi holst og regionen skulle spare penge, men mon ikke “nisserne” følger med til det nye sted? (og klager tager det tre-fem år at få behandlet)

  Danmark er ikke sovjet, hit lerland eller islamisk stat, men hvis man er uheldig, og det er der jo mange der er, kan man sagtens komme til at opleve visse systemer i det danske samfund som værende onde og pilrådne systemer der overdænger uskyldige og sagesløse mennesker med så uhyrlige svigt, at det bliver til langvarig både psykisk og fysisk tortur af ofrene og deres familie, eller de bliver sendt ud i invaliditet og død. (Iflg. flere kilder sker der hvert år mindst tre tusinde UNØDIGE dødsfald i sundheds- og socialsystemerne)

  Alle har jo kunnet læse om hvordan regioner, sundhedsstyrelsen og lægemiddelstyrelsen mv. plus politiske partier har svigtet deres ansvar og opgaver i de senere år. Dagens Danmark er blevet et mærkeligt land hvor der foregår skandaler og skøre/ utrolige ting hver eneste dag. Men vi hører kun om højst 1 % af de overgreb, forbrydelser og svinestreger der foregår. Det er mindre end isbjergets top.

  PS: Galskaben på dette hospital var så uhyggelig, massiv og hæslig, at nogle læger og en del sygeplejersker/sosuassistenter/vikarer virkede som om de var iskolde eller langt mere syge end patienterne. Og det var der både pårørende, falckfolk, politimænd, studerende og udefra kommende læger der var enige i. Det er altså ikke kun een person der mener at hospitalet fungerede utrolig dårligt eller ad helvede til.

 51. Af Jan Petersen

  -

  Det eneste snavs, eller rettere – forbandede uhumske svineri – jeg lige pt kan øjne, er hele det iscenesatte show omkring illegale udlændinge. Det er bare total forrykt, at et såkaldt retssamfund overhovedet beskæftiger sig med den form for mafia business!

 52. Af Jan Petersen

  -

  Men iøvrigt er Støjberg tilsyneladende stor tilhænger af noget stramt – det er jeg også 🙂 smf

 53. Af A. Th. Andersen

  -

  At der er noget galt med professor emeritus Niels Peter Lemches evne til at læse en tekst, har han afleveret mange eksempler på. Hans drivkraft synes hver gang at være en umoden trang til at fremhæve, at han er klogere end andre. Sådan var det muligvis, da han gik i første klasse, men når jeg skriver Tidehverv ELLER reinkarnation, turde det være sikkert og vist, at jeg skelner mellem de to begreber, og at der altså er tale om to forskellige situationer.

  Det minder mig om et læserbrev forleden, hvor en anden professor, som jeg i sin tid kendte lidt til på et universitet på Fyn, meddelte Jyllandsposten, at tiden er inde til at revidere borger.dk. Det viste sig, at professor modsat de fleste endnu ikke har havde forstået, hvordan borger.dk virker, og som en læser lakonisk skrev, var der mere emeritus end professor over ham.

  Jeg anbefaler stærkt en artikel i dagen udgave af samme avis med overskriften “Terroristerne og den anden kind”, der går i dybden med begrebet straf og tilgivelse. Nogle af os har været der før.

  Dommere udtaler ofte, at de ikke tror på, at straf ændrer noget ved personen, og at straf derfor må anskues som samfundets hævn, som ikke desto mindre kan være legitim. Jeg troede derimod længe, at hævnen hører vore guder til, og at jeg var hævet over den slags, men det var indtil jeg selv røg ind i en mur af andres griskhed og ondskab og kom til at føle had over, hvad de havde gjort mod mine forældre, der var særdeles altruistiske mennesker. En sådan følelse er tæt forbundet med sorg og afmagt, og det kan tage mange år at gøre sig fri af den. Men som det også siges i artiklen, påhviler det os selv. Også en “debatterrorist” som dig, Preben. Der er forhold, som vi ikke magter at ændre på, og hvor vi og andre har lidt stor uret, men vi gør ikke os selv en tjeneste ved at dyrke denne uret, så at vi opsluges af den. Som en far, der under terroren i Paris mistede sin kone og blev alene med deres sytten måneder gamle søn, skrev, skulle had til terroristerne ikke få magten over ham. Andre slap hadet løs, og begge dele er lige forståeligt set ud fra en psykologisk synsvinkel.

  Vi reagerer forskelligt i sorgens stund og også i den helingsproces, vi helst bør gennemleve. De, der altid har let ved at tilgive, er måske i bund og grund ret flegmatiske og ligeglade, når det kommer til stykket, dvs. først og fremmest egocentrerede eller måske neurotisk besatte af at fremstå som særligt gode. Sådanne planter fremelskes både indenfor kristendommen og islam.

  Og som dommere og andre, der har gravet dybt i den etiske fordrings dunklere side, ved – for eksempel afdøde professor Løgstrup – fordrer tilgivelse, at der foreligger en erkendelse af skyld. Er det ikke tilfældet, er der tale om en pseudotilgivelse, der i bedste fald falder ind under begrebet storsind men som sagt hyppigt ligegladhed eller neurotisk omklamring. Det er ikke godhed men tortur på anden hånd, når sociale myndigheder i Tønder, Rebild, Norge og andre steder ikke reagerer på tilbagevendende meldinger om udsatte og misbrugte børn.

  I disse uger er Europa nået frem til begrebet nødret. Det kunne man have undgået, hvis 68’ernes klæge socialisme ikke havde hvilet å tungt over os, og vi i stedet havde udvist rettidig omhu.

 54. Af Henrik Knage

  -

  Daglige bækkenbundsøvelser holder såvel terrorister, som læger fra døren.

 55. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  “Når nu ikke kan undgå ham her”
  Th. Andersen

  Korrekt at kristene, frimurer, DF’ere, borgerlige og social rådgivere er irriteret over breiviks tilstedeværelse og ville ønske at den største religiøse terrorist på skandinavisk jord kunne fejes under klædeskabet i behagesyge for egen sides skyldfølelser.

  VKO i dk, og DF især har meget med breiviks terror at gøre. Opgøret med skylden her er aldrig sket i de nævnte grupper, og er et uforløste trauma i borgerlig blog!

  Men at beskylde det sociale system her er udenomssnak, uden symptom behandling. Fravælgelse af ansvar og skyld i opgejling til rascisme og religiøst had!
  …………….
  Var det tortur da Lundbeck tog deres danske dødsmedicin fra salgstoplisten i USA og lod amerikanere bruge dårligere medicin der nogen gange top op til en time at dræbe?

  Vi kan jo ikke stoppe dødsstraffen der af uskyldige og mørklødet alligevel. Vi skal forsøge men…

  Tortur som amerikanere udøver både mod deres egne statsborgere , og andre-eller saudi Arabien- er under ingen omstændigheder acceptabelt.

  Men kan vi stole på danske politikere når de er fx LLR eller Søren pind der?
  Tvivler. Tvivler du også angående tortur? 🙂 stem nej!

 56. Af Lisbeth Knage

  -

  Kravler de da igennem vinduet?

 57. Af P Christensen

  -

  Man tillader da åbenlyst tortur mod vore ældre danskere,
  når de på værste “djøf-maner” kun tillades toiletbesøg eller vask
  et få og stringent forudbestemte antal gange, og ikke efter behov.

  Men da har sføli heller ikke konventioner og godhedsindustrien bag sig.
  Og vore bruxellofile politikere har forlængst slået hånden af dem…
  ….efter at have modtaget skatteindbetalingerne, forståes.

 58. Af Jan Petersen

  -

  Og friske frække fyre travlt beskæftiget mellem de spredte stænger 🙂 sxmf

 59. Af Henrik Knage

  -

  Nu er det ikke for sjov, at jeg nævner gode gamle Idi Amin, som konge over selvudnævnelser, som ingen ud over ham selv forhåbentlig ikke har kunnet se.

  Jeg tænker specielt på Sverige der har udnævnt sig selv som “En Humanitær Stormagt”, en selvudnævnelse med katastrofale konsekvenser, ikke blot for Sverige, men for hele Skandinavien.

 60. Af Henrik Knage

  -

  Der er et ikke for meget – beklager 🙂

 61. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er gode gamle Idi Amin vel et meget godt eksempel på dagens “humanistiske” stjerne psykopater 🙂

 62. Af j nielsen

  -

  “Hvis nu et kært familiemedlem kidnappes af ekstremistiske islamister og kun kan lokaliseres ved at tortere en jihadist til at fortælle adressen ? Lykkes det ikke at klemme adressen ud af jihadisten, vil familiemedlemmet blive torteret ihjel indenfor kor tid.

  Mon ikke de fleste i den situation vil tillade tortur og ligefrem selv anvende tortur ?”

  Naturligvis. Og hvis denne person stadig ikke vil tale, så kan man til at begynde med tage fat på hans familie.

  “Enten er det tortur, eller det er ikke tortur. Den kan ikke gradbøjes.”

  Det kan det i allerhøjeste grad. Hele debatten omkring “moderat fysisk pres” og waterboarding viser, at der ikke er konsensus om hvad der er tortur, og hvad der ikke er. Hverken i tid eller i sted.

  Der må afgøres i hvert enkelt tilfælde om der er tale om tortur eller ej.

  Det må være ret klart, at i amerikansk selvopfattelse anvender de ikke tortur. Mange andre vil være af den opfattelse at det gør de, men det forhindrer ikke amerikanske toppolitikere i at stille sig fornærmet an, hvis nogen kulle antyde noget sådant.

  Den samme gråzone eksisterer ikke når det gælder dødsstraf. Her er ingen i tvivl, mindst af alt amerikanerne selv.

 63. Af Henrik Knage

  -

  Der er både selvudnævnte konger af alle luftens fugle, konger af humanitære stormagter, og dronninger af stramninger.

  De åbner først deres sande indentitet, på bagsædet af en BMW RR 1000 MC når den runder de 320.

 64. Af Niels Andersen

  -

  “Enten er det tortur, eller det er ikke tortur. Den kan ikke gradbøjes.”

  “Det kan det i allerhøjeste grad. Hele debatten omkring “moderat fysisk pres” og waterboarding viser, at der ikke er konsensus om hvad der er tortur, og hvad der ikke er. Hverken i tid eller i sted.”

  .Netop, og at tro, at fysisk tortur er mere acceptabel end psykisk tortur er også at tage munden for fuld. Den psykiske vold kender vi allerede fra grelle tilfælde af mobning, der ofte fører til depressioner, mindreværdsfølelser og ikke så sjældent selvmord. Jeg vil ikke sige, at vi har vænnet os til den psykiske vold, men vi ved, at den findes, lever med den og forsøger uden større held at udrydde den.. At bruge vold og dermed nedværdige mennesker fysisk, har vi derimod ikke accepteret at leve med. Desværre tror jeg, at den vil snige sig ind ad bagdøren som led i nødværge og hævn. Vi kan forsøge at forhindre, at det sker som hævn men næppe gøre meget mere i den situation, vi er bragt ud i.

  Lad mig give et dagaktuelt eksempel på grel mobning. Danmarks Radio, som vi alle er tvunget til at betale for, omtaler i en udsendelse vores minister for forskning som “fuskningsministeren”. Det gør man på baggrund af sladder, der er grundigt tilbagevist som hadefuldt opdigt. Ikke desto mindre vil denne løgn blive udbygget og dyrket i visse dele af befolkningen, der ikke er demokratisk nok til at acceptere udfaldet af det seneste folketingsvalg. Jeg har aldrig oplevet lignende had som efter dette valg .

 65. Af Niels Andersen

  -

  der skulle have stået: “at tro, at fysisk tortur er mindre acceptabel end psykisk tortur”

 66. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  Den tyske borgerlige nynazistiske gruppe der begik 11 mord for nogen år siden, skal snart dømmes.

  Bliver spændene at se hvorledes de tyske frimurer dommere håndtere sagen af en af deres egne?.

  Bliver bevismaterialet fremskaffet via trussel om tortur, med ædegilder af kaviar og belgisk chokolade indtil syg?

  Men igen, værd at erindre at højre terror er så farlig. Konservative religiøse dyder er altid de mest terror orienteret jo!

 67. Af Niels Peter Lemche

  -

  J Nielsen,

  Jo, du har lige ligestillet dig med terroristen, når du også referer til hans familie: “Og hvis denne person stadig ikke vil tale, så kan man til at begynde med tage fat på hans familie.”

  At du også har afsløret dig som tilhænger af tortur, er en anden sag.

  Jeg aner ikke, hvordan jeg selv ville stille mig. Det kan godt være, at banditten vil komme ud i småstykker; men jeg roser mig ikke af det.

  A. TH. ANDERSEN

  Jeg gider ikke skændes med dig. Din sætning “Men er man kvinde, præst og hælder mod Tidehverv eller reinkarnation, er det straks en anden sag” kan forstås, som du siger, den skal forstås, men så er påstanden bare absurd. At hælde til tidehverv er ikke noget problem for en kvindelig præst med mindre, hendes menighed er præget af indremission; men så er det nu nok mest kønnet, der skaber problemer, med missionens syn på kvindelige præster.

  Men måske mente du: at det er et problem, hvis en kvindelig præst hælder til reinkarnation, men ikke er det, hvis hun tilhører tidehverv? Men det er ikke det, der står. Tro på reinkarnation ville imidlertid også skabe problemer for en mandlig præst, lige som tilsvarender “kætterier”. Du husker nok Grosbøll-sagen, “Gud er død” sagen.

 68. Af Unn.A Hallas.D

  -

  Selv om vi lever i plebejernes tidsalder, ville 1/3 del af landets befolkning tillade tortur siges der. Spørgsmålet er om den undersøgelse er til at stole på. Hvor vel-underbygget var undersøgelsen og hvor mange deltog og deltog de med navns nævnelse?

  Der blev brugt tortur i Irak, mens Danmark havde soldater i landet, man hævder, at det ikke var fra dansk side?

 69. Af Henrik Knage

  -

  Niels Andersen

  Det er nemlig rigtigt. Der behøves ikke søges efter begrebet tortur uden for vores egen lille andedam. Det har H.C. Andersen påvist for længst. Tortur er lige her – for næsen af os.

  Det de fleste godt kan forstå, når der skal sælges huse er begrebet “Beliggenhed, beliggenhed og atter beliggenhed” – det er let at forstå.

  Det som de fleste ikke vil, eller kan forstå, andet end hvis de udsættes for tortur er, erkendelsen af at den allerede eksisterer. Men kun for andre, ligesom en kræftsygdom der kun rammer naboen – og ikke en selv. Tror man – ikke mindst den yngre del af det politiske landskab.

 70. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er der altid gode penge at tjene, hvis man ellers gider følge markedskræfterne. Frygt for krig er 100% profitabel business. “Kamp” mod terror følger efter og frygt for klima forandringer er heller ikke dårlig. Har du risikovillig kapital så tjek de tre business områder!

 71. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  Det kan godt være Banditen vil komme ud i småstykker”
  Npl

  Enhver kan Google et billed af den julemands udseende npl med den røde næse. Kun npl vil komme ud i småstykker, efter et sådant møde!

  Men nu skal vi ikke skændes. Dads army reservister som npl , har vel lært at holde en vandslange, og skal ikke fratage konklusionen at en cool bandito/habito , vil være bekymret mht ødelagt vådt designertøj!

  De 33% danskere der tror på tortur er vel alle borgerlige?! Og derved kan men også konkludere at den mest effektive måde at håndtere borgerlige White collar kriminelle -og de forsvundne værdier-er via tortur!!

  Der er lige som deres fascinationn af USA! De vil vel alle have det bedre med at afsone i USA? Og men skal tænke kreativt v revisor agtigt i krisetider. Udlicitere de opgaver der kan gøres billigere af aktører i udlandet mv..

 72. Af A. Th. Andersen

  -

  Lemche, jeg tænkte nok, at du ville komme med en søgt forklaring, og du har åbenbart ikke fulgt med i den tidehvervske præst Julie Høeghs modgang, da hun søgte job i Berlin og blev udspurgt om sine politiske holdninger. Den sag udstiller dele af den danske folkekirke på ubehagelig vis, ligesom den groteske sag mod Lene Matthies, i begge tilfælde spillede biskopperne over Københavns stift en frastødende rolle.

  Politisk set er har disse biskopper været på hold med biskoppen over Fyns stift, der også har viklet sig ind i forhold, som udenforstående har svært ved at gennemskue men finder ubehageligt krigeriske. Den tidligere biskop i Aarhus stift var ligeledes en politisk embedsmand med skeletter i skabet. Hans forelskelse i Sløk (Jan Lindhardts udtryk) er ikke klædelig. Sløks stjerne beroede mere på hans berømte og berygtede skuespilskunst end noget andet. Men måske havde han ret i, at med religionens nedtur, gik det også galt med moralen. Det er jeg nu ikke så sikker på, summen af dødssynderne synes stadig at være konstant, der er blot mode i dem.

  Ramsdal og Grosbøll slap nemt, ingen af dem tror tilsyneladende på det, som de aflagde præsteløfte på. Begge gennemgik en latterlig proces hos en klerikal mentor og beholdt embede og præstegård. Den kvindelige præst, der tror på reinkarnation, blev straks sat fra bestillingen, skønt menigheden demonstrerer for at få hende tilbage. Hun burde ikke være præst i folkekirken, men det er dog ikke værre end at passe sit embede på en fed løgn. Desuden er der alle de løsagtige præster, der har fuld knald på at tivolisere kirken, og som lader sig hverve til at bekæmpe onde ånder og spøgelser. Vi lever i en brydningstid og bør hurtigst mulig forsøge at få orden i eget hus, så at vi bliver mindre sårbare. Dermed mener jeg ikke kæft trit og retning.

 73. Af j nielsen

  -

  “Jo, du har lige ligestillet dig med terroristen, når du også referer til hans familie: “Og hvis denne person stadig ikke vil tale, så kan man til at begynde med tage fat på hans familie.”

  At du også har afsløret dig som tilhænger af tortur, er en anden sag. ”

  Viljen til at misforstå sætter nye rekorder. Blogs er det perfekte medie til den slags.

  Min egen holdning til tortur er irrelevant for hvad det tænkte eksempel åbner for af muligheder. Er man først villig til at tortere, sætter kun fantasien grænser. Hvad skal man true en selvmordsterrorist med? Eskaleringen ligger lige for, og øje-for-øje, tand-for-tand tankegangen er ikke begrænset til den kristne kulturkreds.

 74. Af Niels Peter Lemche

  -

  A. TH. ANDERSEN,

  “At passe sit embede på en fed løgn”, jamen så har du jo diskvalificeret dig selv til at udtale dig om kirkelige forhold. Faktisk skriver præsterne under på, at holde sig til folkekirkens bekendelsesskrifter og prædike evangeliet. De skriver ikke under på, at de skal tro på noget af det. At mange tror, at det er præsternes pligt at tro på noget, er noget helt andet. Når en præst går ud og taler om, at hun/han tror på reinkarnation, er det imidlertid et oprør mod kirkens lære. Det er som at ville spille fodbold med hænderne, og det kommer man som bekendt ikke langt med. Så hvis nogen bliver fyret, så er det deres egen skyld, for så skulle de have valgt en stilling et andet sted.

  Alt kan laves om; men så må tilhængerne jo se, hvorledes de kan få lavet det om.

  Men hvad mener du i dine indlæg med “politik”? Det er ikke engang kirkepolitik, der her er tale om, men rent ud sagt kætterier.

  Endelig skal jeg hilse at sige, at der intetsteds i disse bekendelsesskrifter står et ord om reinkarnation.

  Og bare lige til J Nielsen,

  Er du politiker? Du synes med flid at løbe baglæns henover dine udtalelser og så hævde, at du er blevet misforstået. I øvrigt er øje-for øje og tand for tand ikke en del af den kristne etik. Den stammer fra Moseloven, og som bekendt er kristne ikke bundet heraf. Tværtimod kan du finde udtalelser i NT, af Jesus, der faktisk går en helt anden vej.

 75. Af P. Torbensen

  -

  Tortur fysisk som psykologisk og medicinsk er fuldstændigt berettiget ,tænk blot på Paris 130 dræbte flere hundrede sårede.Dem der blev fanget levende,får helt sikkert en velfortjent behandling og endnu hårdere, hvis man er under tidspres alt andet er naivt der gælder ingen Geneve konventioner for dem.

 76. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  ” Det er ikke engang kirkepolitik, der her er tale om, men rent ud sagt kætterier.”
  NPL

  Troet folkekirken havet forladt den
  Kætteriske tankegang, og bevæget sig ind i det nye årtusinde?
  Men godt at en emeritus i bibel studier fik fastslået at det ikke forholder sig således!

  Torture as Punishment: Eve’s Curse –Intense and prolonged pain meted out as punishment appears almost immediately in the pages of the Bible, inflicted by God himself, who curses Eve because she has eaten from the Tree of Knowledge. “To the woman He said, ‘I will greatly multiply your pain in childbirth. In pain you shall bring forth children; yet your desire shall be for your husband and he shall rule over you’” (Genesis 2:16).

  Torture as Correction: The Law and Proverbs. torture – beatingWhen it comes time for the Israelite people to devise their own government, torture—as punishment and crime deterrence—gets built into legal codes. A man can beat his male or female slave bloody as long as the slave doesn’t die within 2 days of the beating (Exodus 21:20-21). A judge can condemn a criminal to receive a similar beating after forcing him to lie down (Deuteronomy 25:2). Adulterers are to be stoned—a slow painful death that adds the extra humiliation of broad public participation (Deuteronomy 17:2-7).

  The same approach is recommended for parenting. Parents are exhorted to beat their children, who otherwise will grow up foolish, and to ignore their crying (Proverbs 13:24; Proverbs 19:18; Proverbs 22:15). If you don’t think these constitute torture, I would suggest that you read some of the accounts of children who have lived for years in terror and pain because earnest Christian parents decided that godly parenting required breaking their will.

  “God” lille læsning om den kristene given ret til tortur her fra Gud!
  http://valerietarico.com/2014/12/30/who-when-why-10-times-the-bible-says-torture-is-ok/

  Tortur har altid været yndet iblandt religiøse. Stoppet først da de første fornuftige ateister kom frem!

 77. Af Niels Andersen

  -

  Niels Peter Lemche, du er langt ude. Alle ved, at de politiske problemer med præster i disse år i alt overvejende grad handler om en slesk politisk korrekthed. Det være sig ifm. homoseksuelle, muslimer eller den tredje åbenbaring – den om klimaet. Det er også almindelig viden, og din opponent understregede jo, at hun er i besiddelse af den, at præster ikke kan befatte sig med reinkarnation.
  .
  Det er muligt, at du mener, at folk som flest og især din opponent er så uvidende og dumme, at de mener eller kræver, at præster altid tror på det, de prædiker. Så uvidende tror jeg nu ikke, at folk er, for meget er i tidens løb skrevet om vantro præster og deres tvivl og skørlevned.

  I tilfælde nr. 2 med Per Ramsdal handlede det om, at han ved begravelser stikker de efterladte noget, som han selv betragter som en lodret nødløgn, og at han ikke kunne dy sig for at betro det til pressen for at få opmærksomhed.. Han kunne jo bare have holdt sin kæft. Alt tyder på, at sådan er det stadig, for da han var færdig med at blive straffet, som han kalder det, gjorde han grin med straffen og dermed også biskoppen og hele klerasiet, som en uartig og ikke for kvik skoledreng af aspergerstypen. Tidehvervs præsten, der ikke fik jobbet i Berlin, hedder ikke Julie men Marie Høeg og er en sympatisk person, som kan svare godt for sig og ikke er så plump og sensationsøgende som Ramsdal. Hun er langt mere intelligent og ægte i sit udtryk.

  Men tilbage til emnet. Når Daesh begynder at bruge de atomvåben, de kan købe i Pakistan og har penge til, og desuden anvender de kemiske våben, de er ved at udvikle, vil Vestens befolkninger kræve af deres regeringer og myndigheder, at der anvendes alle tænkelige metoder til at skaffe informationer, og selv de blideste kvinder vil trygle om det for at redde deres børn. Sådan er mennesker. Blod på hænderne eller ej, de fleste vil kæmpe for livet. Den reaktion handler ikke om ideologi men er instinktiv.

  Det er den vej, det går, og det er uendelig trist. Især bliver det meget slemt for de muslimer, der har slået sig ned i Vesten, og som Daesh ikke nærer betænkeligheder ved at sende til Allah, når de går i gang med at udrydde os andre. Det bliver helvede for dem, og når de givetvis vil forsvare sig med, at de jo aldrig har blandet sig i religionsudøvelse og politik, vil de fra alle sider få svaret, at det var det, der gik galt for dem, for de skulle have sagt fra og råbt og skreget, at sådan vil de ikke vide af, at koranen tolkes og er.

  Men det er den stadig, Daesh er the real thing, for som imam Fatih Alev i et svagt øjeblik udtalte til pressen, kan man i realiteten udlede alt af koranen. Hvem han selv er, og hvordan han selv ved, hvad der er det rigtige, skylder han os stadig en forklaring på.

 78. Af hakon njor

  -

  den der bruger tortur har tabt i historien. og vil altid være uslinge.

 79. Af Niels Andersen

  -

  Hakon Njor skriver:

  “den der bruger tortur har tabt i historien. og vil altid være uslinge.”

  Nej, der tager du helt fejl. Listen over mægtige mænd, der gav deres tilsagn til tortur eller lod den ske uden at blande sig, er meget lang og tæller nogle af de mest lysende historiske skikkelser.

  Dermed siger jeg ikke, at jeg selv går ind for tortur, jeg foragter den, men uslinge eller ej de fleste mennesker vil overleve, hvis de kan, og det kan hverken du eller jeg lave om på.

 80. Af Niels Juul Hansen

  -

  Godt at se, at så mange debattører totalt afviser anvendelsen af tortur.

  De dumsmarte kommentarer fra de de sædvanlige klaphatte er heldigvis til at overse.

 81. Af Frank Lassen

  -

  Tanken om at stå og hive neglene af en mullah i Yemen tiltaler mig i den grad – eller af et af undermenneskerne fra Levakovic familien. Hævn er helt OK, HELT OK.

  Se blot hvad der er sket med verden, heriblandt Danmark fordi I åååååh så empatiske, rummelige og “civiliserede” – og verdensfjerne – personager har haft taletid i 100 år. Men der sker et skift, og jeg er sikker på at det sker i min levetid. Med Putin og Trump som ledere skal der nok ske noget – og til det bedre for de etniske befolkninger.

 82. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja, det er utroligt, hvad radikaliseringen til begge sider kan få folk til at skrive!

  a propos Frank Lassen

 83. Af Jesper Lund

  -

  Hvis jeg selv blev udsat for tortur, ville jeg ikke modsætte mig, at der blev kastet en atombombe over det land, som havde udsat mig for torturen. Så hævntørstig ville jeg sikkert blive.

 84. Af Søren von Marx Sørensen

  -

  ” Det er ikke engang kirkepolitik, der her er tale om, men rent” Det er ikke engang kirkepolitik, der her er tale om, men rent ud sagt kætterier.”
  NPL

  Troet folkekirken havet forladt den
  Kætteriske tankegang, og bevæget sig ind i det nye årtusinde?
  Men godt at en emeritus i bibel studier fik fastslået at det ikke forholder sig således!

  Torture as Punishment: Eve’s Curse –Intense and prolonged pain meted out as punishment appears almost immediately in the pages of the Bible, inflicted by God himself, who curses Eve because she has eaten from the Tree of Knowledge. “To the woman He said, ‘I will greatly multiply your pain in childbirth. In pain you shall bring forth children; yet your desire shall be for your husband and he shall rule over you’” (Genesis 2:16).

  Torture as Correction: The Law and Proverbs. torture – beatingWhen it comes time for the Israelite people to devise their own government, torture—as punishment and crime deterrence—gets built into legal codes. A man can beat his male or female slave bloody as long as the slave doesn’t die within 2 days of the beating (Exodus 21:20-21). A judge can condemn a criminal to receive a similar beating after forcing him to lie down (Deuteronomy 25:2). Adulterers are to be stoned—a slow painful death that adds the extra humiliation of broad public participation (Deuteronomy 17:2-7).

  The same approach is recommended for parenting. Parents are exhorted to beat their children, who otherwise will grow up foolish, and to ignore their crying (Proverbs 13:24; Proverbs 19:18; Proverbs 22:15). If you don’t think these constitute torture, I would suggest that you read some of the accounts of children who have lived for years in terror and pain because earnest Christian parents decided that godly parenting required breaking their will.

  “God” lille læsning om den kristene given ret til tortur her fra Gud!
  http://valerietarico.com/2014/12/30/who-when-why-10-times-the-bible-says-torture-is-ok/

 85. Af J Hansen

  -

  Af Niels Juul Hansen – 8. december 2015 00:48
  “Godt at se, at så mange debattører totalt afviser anvendelsen af tortur.
  De dumsmarte kommentarer fra de de sædvanlige klaphatte er heldigvis til at overse.”

  Det siger sig selv, at alle mentalt sunde mennesker må sige nej til enhver form for tortur.
  Ligegyldigt hvad politikerne og andre finder på at kalde det.
  Og det eneste parti som har udtrykt forståelse for tortur er naturligvis DF.

 86. Af Niels Andersen

  -

  Jesper Lund.

  Med så primitiv en tankegang forstår jeg ikke, at du og ligesindede kan få jer selv til at kolportere alle løgnene om Vestens påståede forbrydelser. Dermed må man jo tro, at I helt bevidst har påtaget jer en rolle som manden med leen, der mejer jer selv og jeres omgivelser for fode.

  Tror du ikke, at du skulle tænke dig om og gemme våbnet væk? Eller du skriver måske under et falsk dansk navn og er opslugt af hævntørt mod kuffar. Der er flere af slagsen, som Lemche diskret har gjort opmærksom på.

 87. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jep Niels Andersen,

  Daesh leverer en gift, der sikkert trænger ind i os og radikaliserer vor egen verden. Det er umuligt at sige, hvor det ender. Står det til Daesh’ syge ideologi sikkert i en ny verdenskrig.

 88. Af NIels Andersen

  -

  Lemche, jeg tænker, at du følge diskussionen om hjemmeværnet tæt. Stod det til mig skulle alle værn styrkes betragteligt i selvforsvars øjemed.

  Læser du JP, har du nok set, hvordan Gunnar Willum får jordet historien om Daesh’ salg af olie til Erdogan og i øvrigt også Naser Khaders underligt diffuse og sladderagtige indlæg i samme avis i weekenden.

 89. Af Jesper Lund

  -

  Niels Andersen

  Du giver jo selv udtryk for forståelse for anvendelse af tortur. Du skriver “…men uslinge eller ej de fleste mennesker vil overleve, hvis de kan, og det kan hverken du eller jeg lave om på.”. Jeg er 100% modstander af tortur. Det, som jeg gør opmærksom på, er at torturofre må få fyldes med et had, som vil kunne få dem til foretage hvad som helst for at få hævn. Jeg ville i hvert fald.

  Hvordan ville du selv reagere, hvis du havde været udsat for tortur?

 90. Af Niels Andersen

  -

  Jesper Lund, du har udtrykt dig klart og tydeligt, og det har jeg også. Jeg foragter tortur og hævn for hævnens egen skyld, men jeg forudser, at Daesh og lignende organer vil tvinge de europæiske befolkninger til i selvforsvar at kræve en langt hårdere praksis end tidligere.

  Dette er bestemt ikke at vise “forståelse” for noget som helst. Jeg har absolut ingen forståelse for den islamiske krigsretorik, snigmord og anden terror, halshugning og tortur. Dette er begreber, som ethvert civiliseret menneske på det aller kraftigste må tage afstand fra. Jeg har heller ikke respekt for dem, der kaster benzin på bålet, som Khaders opus fra i forgårs i JP, det er ikke et dansk folketingsmedlem værdigt:

  “Jeg mener, at det er stærkt bekymrende, at hverken koalitionen eller Rusland går efter at stoppe pengestrømmen til IS, som terroristerne kan trække direkte op af jorden på store områder, som alle kender beliggenheden af. Pengene, som IS skovler ind, bliver næppe gravet ned i en irakisk jordhule.Hvilke internationale banker har IS på deres kundeliste? Kan der være andre interesser på spil, som afholder Vesten og Rusland fra at sætte en stopper for den tilsyneladende uudtømmelige kilde, der holder uhyret i live?”

 91. Af Jesper Lund

  -

  Niels Andersen

  Det er da at vise forståelse når du skriver “…vil tvinge de europæiske befolkninger til i selvforsvar at kræve en langt hårdere praksis end tidligere.”

  Du har så ikke svaret på spørgsmålet om hvordan ville du selv reagere, hvis du havde været blevet udsat for tortur.

 92. Af Niels Peter Lemche

  -

  Niels Andersen,

  Jo, det gør jeg, og jeg forstår politiets bekymring med bevæbnet hjemmeværn rendene rundt på gader og i stræder. Men man kan bruge dem til det, som de er gode til, og det er i denne sammenhæng først og fremmest bevogtning af vigtige objekter: kraftstationer, vandværker. De er uddannet hertil og brugt hertil både i Afghanistan og i Kosovo. Egentlige opsøgende kampopgaver er det kun specialkompagniet, der er uddannet til. De er til gengæld også gode.

  Min gamle maksime om, hvad hjemmeværnet er værd, kan gerne gentages: Halvt så meget, som de selv tror, og dobbelt så meget, som andre tror.

  Lige nu må problemet være, hvilke kapaciteter politiet er i besiddelse af. Man så specielt ved fyrværkerikatastrofen i Kolding, hvor vigtig det er, at have et uniformeret korps under kommando. Havde politiet skulle klare bevogtningen der, havde de vel ikke været færdige med at afspassere endnu.

 93. Af Niels Andersen

  -

  Jesper Lund.

  Vrøvl. At jeg ser en sammenhæng mellem et tiltagende pres på vestens befolkninger, som Daesh så gerne vil intrigere ind i en tredje verdenskrig, og de anvendte midler for at undgå det, er ikke ensbetydende med at udvise forståelse for tortur.

  Som Bente Dalsbæk jo gør opmærksom på, er det ikke sikkert, at der kommer noget brugbart ud af torturen, og der findes også andre midler. Om de så er brugbare er umuligt at forudsige. Jeg kan for eksempel ikke forestille mig,, at det forældrepar, der begik mordene i Californien, ville have røbet noget under nogen omstændigheder, hjernedøde fanatikere er umulige at råbe op.

  Og jo, jeg har svaret på, hvordan jeg ville reagere efter tortur. Med den aller dybeste foragt for den udviste primitivitet, og at jeg ikke vil nedlade mig til at hævne. Jeg hører også til dem, der mener, at vi skal lade Mellemøsten sejle i sin egen sø. I øvrigt har jeg noteret mig, at du ikke kan forestille dig, at en sådan foragt ikke kræver blodhævn. Sig mig hvor gammel er du?

 94. Af Niels Peter Lemche

  -

  Hovsa Bente, et svar om hjemmeværnet til Niels Andersen røg direkte i filtret!

 95. Af Jesper Lund

  -

  Niels Andersen

  Jeg er 61 år. Jeg tolker at du ikke er 100 % modstander af tortur.

 96. Af Niels Andersen

  -

  Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves.

 97. Af Henrik Knage

  -

  “Vi kan aldrig vaske snavset af”!

  Hvor der er en vilje, er der også en vej!

  Uanset hvilken styreform der vælges, spærres systemkritikere inde, eller skydes på stribe.

  Pippi Langstrømpe er en helt, for uanset hvilken styreform, der former sig er der endnu ingen styreform, der har kunnet styre hende.

  Jeg vil giftes med Pippi Langstrømpe, når hun bliver 71 🙂

 98. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Tortur bør helt udelukkes – det ville i sig selv gøre os mere sårbare i det hele taget i en omverdens lys!

  Og- vi kan ikke både udøve tortur og så have et rehabiliteringcenter for torturofre !!

 99. Af Helge Nørager

  -

  Det passer ikke, spørg selv de 90 mandater i folketing som sendte Danmark i Irak krig.

 100. Af Helge Nørager

  -

  Det pas.ser ikke, spørg selv de 90 mandater i folketing som sendte Da.mark i Irak kr.g.

 101. Af Henning Svendsen

  -

  Øje Øje tand for tand!-ja det er vel den mest retfærdige straf der findes–og derfor kan man også høre Johannes!–klart og tydelig fortælle hvad der skal overgå(Babylon) men i modsætning til Det Gamle Testmente -så er det nu Gud personlig der sørger for at retfærdigheden sker fyldest
  Denne Gud forlod jo sit gamle folk og indgik en ny pagt med Jesus så i al sin enkelhed er kristendom sammenfattet i de ti bud ,overholder man dem så er man kristen ligegyldig om man kender Jesus

 102. Af Niels Peter Lemche

  -

  Henning Svendsen,

  Læs du bare videre i Det Gamle Testamente. Der er god plads til at blive klogere. Hvis du tror, at det i Det Gamle Testamente ikke er Gud personligt, der sørger for, at retfærdighed sker fyldest, så kan du ikke have læst ret meget. Det er faktisk hele historiefilosofien i Det Gamle Testamente, der siger det.

  Det, der går på tværs af denne ret udbredte forestilling er evangelierne i Det Nye Testamente. Der er der ikke noget med øje for øje. Nærmest det modsatte.

 103. Af Helge Nørager

  -

  De fleste mennesker ved godt at der er forskel på graden af guds hævn, fra det gamle til det nye testamente.

  Nogle vil måske påpege at det er svært at, tilskrive den samme gud, budskaber fra begge testamenter.

  Andre vil måske grine og sige at gud blev voksen og følsom, med det nye testamente ?.

  Så er der dem som egenligt ikke ved hvilken udgave af gud de tror på, da gud er selvmodsigende fra det gamle til det nye.

  Det behøves ikke en forsker grad for at fattes, hvad som jeg ikke forstår, hvad er der sket med gud, hvorfor har han skiftet mening ?.
  Var hans søn ikke som forældre ønskede, hvor opstår tilgivelsen ?
  Måske gud har erkendt, at han har fejlet.
  Mennesket behøver ikke gud. Blot satan viser vejen til lette penge og den næste lotto gevinst for boligspekulanter.

 104. Af Niels Peter Lemche

  -

  Helge Nørager,

  Du vil kunne lide denne:

  En jøde går til sin rabbiner og klager over sin søn, der er blevet kristen. Rabbineren siger: “Jeg forstår dig, jeg forstår dig!” Men så bliver rabbinerens søn kristen, og han henvender sig til sin Gud og klager sin nød. Hvilket svar får han? “Jeg forstår dig, jeg forstår dig. Min søn blev også kristen!”

  De børn de børn.

 105. Af Henning Svendsen

  -

  Min søn blev også kristen:–denne samtale kan ikke finde sted for Jødernes Gud havde ingen sønner
  øje for øje!–har vi ikke Jesus der fordømmer fire byer med straf i helvede -eller har vi ikke Lazarus der nyder tilværelsen i Himlens medens den rige mand endda bliver torteret i helvede
  Brændmærkning -stening -håndsafhugning-øjne der bliver stukket ud ja her taler vi om en rå straf hvor øje for øje bliver praktiseret i Det Gamle Testamente på torvet hver eneste dag

 106. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jaja, Henning Svendsen,

  Hvem skal kaste den første sten? Hverdag i Palæstina på Jesu tid.

  Og din bemærkning til anekdoten: Hvad skal man sige til den? At behandle en vittighed med historisk-kritisk forskning, det er noget fjolleri. Men så du kan nok ikke lide Life of Brian. Og bare for at komme dig i forkøbet, så mener jeg, at den er genial og afslører det rablende vanvid, som meget af kristendommen har udviklet sig til.

  Jeg har i øvrigt vittigheden fra en pensioneret Mossadagent, der også har været KGB! Altså jøde, men uden problemer med fakta, som vittigheden giver udtryk for.

 107. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Gamle eller Ny Testamente – det er mennesker, der har haft behov for disse ytringer igennem tiderne, og Jesus tog vel eller fik jo sin straf, døden på korset ved at have stiftet noget nyt. Og – dette romantiseredes vel i en sådan grad, at han ‘bare’ skulle tilbage til sin far, hvad det så indebar af forståelse/tolkninger, hvorfor vi også i dag siger, at vi kommer i himlen som han.

  Vi har vel brug for sådanne fortællinger el skrøner, da det kan være for hårdt at vide, at man bare var et fnug i vrimlen, der helt forsvinder og er væk. Både for den enkelte og dennes efterladte.

 108. Af Niels Peter Lemche

  -

  Birgit Hviis Lajer,

  Det er præcist, hvad der er tilfældet. En af mine ph.d.’er, som er sognepræst, plejer i diskussionner med ateister at sige: Ja, det er din fortælling. Den lader ikke meget håb tilbage; men jeg har nok en bedre fortælling!

  Det er sådan set meget enkelt, som du også siger: Vi har en bedre fortælling, og behøver ikke at gå på kompromisser med videnskabelige facts.

  David Allen, komikeren, sluttede altid af med at sige: Må din Gud være med dig! Han var katolik (irer); men han gav det frit for enhver at søge sin ‘frelse’ (selvforståelse vil nogle måske sige), hvor den enkelte ville, om det så var ateisternes gud, eller en kristen fundamentalistisk GUD.

  Men for at vende tilbage til denne blogs tema, så ligger der nogle forpligtelser på det menneske, der anser sig selv for kristen (den samme forpligtelse gælder muslimen–spørg de fornuftige blandt dem–og jøden): At gøre mod din næste, som du ønsker, at han skal gøre mod dig! Torterer man andre, anderkender man samtidig, at denne anden har lov til at tortere dig. Og ‘anden’ er her symbolsk: Det betyder ‘enhver anden’.

 109. Af Niels Andersen

  -

  Niels Peter Lemche, jeg køber din vurdering af hjemmeværnet. Har aldrig selv været der.

  Når Bente Dalsbæk skriver “Umiddelbart lyder det som om mine landsmænd har tabt konventionssutten og giver fanden i hvad vi har svoret forpligtelse til at overholde, så længe det åbenbart drejer sig om terrorister af blandet herkomst.”

  Jeg ved ikke hvordan den undersøgelse, der ligger til grund for hendes oplæ, fandt sted, for tortur er et emne, der ligger mig meget fjernt, og jeg orkede ikke at læse om det i mine aviser. Men her på bloggen handler det åbenbart om racisme, og det var jeg ikke tidligere opmærksom på. Det er en særdeles ubehagelig anklage, og foreløbig drejer den danske hverdag sig mere om det modsatte.

  Hvor vi jævnligt hører om mandlige pædagoger, der jages halvt til døde med insinuationer om pædofile tilbøjeligheder, tager man helt anderledes let på sagen, når der er tale om personer, der har flygtningetatus. Der er i øjeblikket 91 med flygtningestatus ansat som medhjælpere i danske børneinstitutioner, og det er personer, som man ved meget lidt om, dels fordi de ikke har medbragt eller vil fremvise relevante papirer, eller fordi det er umuligt at fremskaffe oplysninger fra deres hjemlande. Nuvel, det har børnene forældre travlt med at diskutere, og det går ikke stille for sig .Hvor om alting er, må vi indtil videre konkludere, at har man flygtningestatus, er danske myndigheder og danske pædagoger langt mere tillidsfulde, end de ville have været med en mandlig dansk pædagog, og det er jo ganske tankevækkende og blot et af mange eksempler på, hvor hysterisk meget har udviklet sig.

 110. Af Jesper Lund

  -

  Niels Peter Lemche og Birgit Hviid Lajer,

  Jeg er ateist, men kan udmærket godt forstå at religiøs tro dækker et behov for en fortælling om livet, der giver et holdepunkt og en vis tryghed her i livet.

  Alligevel finder jeg begrundelsen for at tro, at det dækker et behov, underlig. Dem, som bruger denne begrundelse, må åbenbart ikke være særlig stærke i troen. Ellers ville de ikke have behov for denne begrundelse. Jeg tvivler på, at indremissionske bruger en sådan begrundelse. De mener, at det, de tror på, er kendsgerninger.

 111. Af Niels Andersen

  -

  Beklager, at jeg ikke fik læst korrektur på mit foregående indlæg. Her er et link til emnet.

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/foraeldre-i-oproer-ingen-kontrol-med-flygtninge-i-paedagog-jobs/5854679?ref=lokalavisen

 112. Af Helge Nørager

  -

  Rigtigt, Hr. Niels Peter Lemche, der kom et smil 🙂

  Ukendt (Fejlagtigt angivet som Sokrates).

  “Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker, når den skulle arbejde. De unge rejser sig ikke længere op, når ældre kommer ind i et værelse. Den modsiger sine forældre, skryder op i selskaber, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene over kors og tyra.niserer lærerne.”

  Selv om det ikke er Sokrates, har talemåde været kendt siden Arilds tid. 🙂

 113. Af Niels Peter Lemche

  -

  Helge Nørager,

  Det er den ældre generations evige klage over ungdommen. Ungdommen er ikke som i vor tid! Hvis ungdommen var så slem, som den ældre generation mener, var verden gået under for længst. Man kan sige, at det er gamle mænds evige klage over at være blevet gammel.

  Jeg har i et langt liv undervist så mange brilliante unge mennesker, at jeg overhovedet ikke er bange for fremtiden. De skal nok finde ud af det, før de ender på bænken og taler ondt om ungdommen.

 114. Af Helge Nørager

  -

  Ingen ønsker at ende som en af de 2 sure gamle mænd fra the Moppet shows tilskuerloge.

 115. Af Niels Peter Lemche

  -

  Helge Nørager,

  De har det faktisk ganske hyggeligt. Jeg kunne godt forestille mig, at vi to, med alle vores uenigheder, kunne ligne dem i samme situation!

  Hvis bare jeg kunne finde ud af at indsætte smileys her…

 116. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jeg glemte at tilføje: Og være en skræk for alle andre, som de terroriserer.

 117. Af Niels Andersen

  -

  Nu skal jeg lære dig at lave en smiley. 🙂

  Først et kolon : til øjne og så en tankestreg – som næse og til sidst en halv parentes ) som smil.

 118. Af Henrik Knage

  -

  😮

 119. Af Henrik Knage

  -

  ; o

 120. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jeg må lige vente med at vende tilbage i morgen .. 🙂

 121. Af J Nielsen

  -

  “Ingen ønsker at ende som en af de 2 sure gamle mænd fra the Moppet shows tilskuerloge”

  Især ikke den af dem der i South Park stil har fået syet nosserne fast på hagen. Der kan man tale om tortur. Ikke så underligt han er sur.

  Den anden er døv, det er vel til at leve med.

 122. Af Niels Peter Lemche

  -

  SS burde få sig en dansk Bibel. Den kan ikke skade ham; men bemærkelsesværdigt, at han citerer fra en uspecificeret engelsk oversættelse.

 123. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Niels Peter Lemche – 9. december 2015 – 10:29

  Håb ? Rent sludder fra din p.hd.-studerende (med al respekt). Det er ligesom når Lilleør engang på en blog skrev om kærligheden (mellem mennesker), som om kristendommen havde patent på dette .. nu eksisterede kærligheden og ligedan håbet mellem/i mennesker før nogen kristendom”

  Skal jeg gå lidt videre (og med respekt for de mennesker, der er/har knyttet deres liv op på en tro), så vil dette med ‘en bedre fortælling’ ganske bero på det enkelte menneske og dets liv Fordi mennesker, opvokset med en tro – ligefrem hader, hvad deres forældre har gjort imod dem, fordi den har indsnævret en del af deres tilværelse, der eller ville have stået fultud åben for dem. Det er naturligvis folk, der har arbejdet med sig selv i et el andet omfang og haft nødig at måtte forstå flere ting i deres tilværelse.

  Jeg kalder mig faktisk ikke noget – heller ikke ateist. Jeg er nok snarere kulturkristen – men jeg har altså ikke denne tilbedelse el dyrkelse af en tro i mig. Det er ganske unaturligt for mig – men jeg ville da gerne, at der var en højere magt, der også kunne høre både dig og mig og være lidt behjælpelig, bare engang imellem. 🙂 Jeg er ikke fanatiker el berøringsangst – men må sande, at der er forhold i en tro, der ville være decideret generende, hvis jeg skulle tage det alvorligt. Forhold, der intet ondt er skabt i – og det er der desværre i den kristne tro, fordi den afkræver sit på bekostning af det enkelte menneske; men folk, der trives med og kan holde den slags ud, holde til det – det er så hvad det er. Eventyr – myter – menneskeskabte begreber som en trøst, som en far og en mor kan give barnet.

  Men – et samfund har behov for institutioner – men disse ødelægger samtidig, fordi det bliver et autoritativt krav til mennesker, det måske blot gerne vil være fælles, føle fællesskab ved at kunne samles og have nogle gode køre-regler og ikke et el andet uropia og uopfyldelige krav, som de ikke kan honorere, hvor smukt det end kan lyde og kunne være .. men vi er altså ikke gud, dette ufejlbarlige begreb, som aldeles som fortalt i dette begreb, ikke er det el kan være dette. Så – megen slesk tale afstedkommer alt dette også – en falskhed der indbygges i mennesker og forstyrrer dem i et sundere liv. Jeg tænker også på katolicismen, som vi heldigvis har forladt.

  Ja, hvad blev der egtl af Dave Allen. Hvem i den ældre generation nu så ikke ham – og ligedan Tom Lehrer, denne amerikanske matematiklærer. Fik engang foræret et hæfte med nogle af hans sange. Den sidste var vist jøde – men lavede grin med katolicismen ..jeg hørte ham engang i Falkoner-Centret; men forstod ikke lige det hele dengang, dt engelske.

  Selv om videnskab ikke er eller bør være en absolut størrelse, så kan man ikke umiddelbart rette noget her førend evt. nyt viser sig og empirisk holder.

  Religion er ikke videnskab – det burde høre under antropologi el lign.

  Jeg hørte ellers et udmærket foredrag af Kathrine Lilleør for små 14 dage siden, hvor udgangspunktet var en bod af Henrik Pontoppidan. Det var fint gjort – og her understregede hun ved at gentage, at Skabelsesberetningen er en myte – ikke noget, man tror er en virkelig hændelse. Så – sympatisk da, at verden ikke skal syltes ind i myter og eventyr, omend der kan rummes visse sandheder om mennesket også i disse, naturligvis.

  Men – der bør skelnes efter min mening.

 124. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jesper Lund – 9. dec. 11:28

  Det er måske så enkelt, at hvis der ikke var et behov, så var der heller ingen tro – og troen grundes jo i troen på en Gud, altså en slags over-institution i forh til mennesket. Men – behovet er jo grundlagt i den enkeltes barndom, hvorfor det også kan være vanskeligt at fravige, da det for nogle kan give en vis skyldfølelse. Så tro er magtfuldt – ligedan for de folk, der skifter tro, kan det være et problem.

  Jeg er nået dertil, at hvad jeg er, det skal jeg nok selv definere – det behøver jeg ikke nogen instans til at definere, da jeg ikke dyrker noget her; men er helt privat.

  Tidligere tænkte jeg, at jødedommen var der jo først, og jeg fandt det direkte forhold til en gud mere plausibelt i en af deres højtidelige forhold; men jo svært at konvertere, når jeg ikke kan egentlig tro mm. Og- siden, ja kulturkristen – omend ganske kritisk overfor netop det religiøse, som fastholder og tvangsætter folk i en el anden grad.

  Kirken er for mig i dag et forsamlingshus – af flere grunde, som vi naturligvis skal bevare og ikke nedlægge, igen af flere grunde, så længe den kan tages lettere på. Men – jeg gå gerne salmesang for babyer ikke forekommer, såvel som tidlig ‘indføring her’, da jeg mener, at sådanne abstraktioner som en gud mm – det er slet ikke for mindre børn at beskæftige sig med.

  For mig at se er det ligedan noget af en misforståelse at lave et bibliotek om i en sådan grad, at det fungerer som en slags fortsættelse af børnehaven – efter dennes lukketid også, og hvor det er indrettet sådan som i min kommune, at alle faktisk forstyrrer alle. Mindre kan gøre det – og det er ingen garanti for, at disse børn som voksne læser flere bøger. Det er i hv f blevet overdrevet, selv om jeg personlig virkelig nyder, at selv de helt små børn også er der. 🙂 – Deres spontanitet er ofte helt ubetalelig – især når man ikke skal have ansvaret for noget, ha. ha. .:-)

 125. Af Jesper Lund

  -

  Birgit Hviid Lajer

  Jeg er ateist, men fejrer da julen. Så jeg må også være en kulturkristen.

 126. Af Jesper Lund

  -

  Birgit Hviid Lajer

  Min sidste kommentar til dig blev sendt, før jeg så dit svar til mig.

  Jeg er 61 år. Det var først i år, at endelig fik taget mig sammen at udmelde mig folkekirken. Jeg synes selvfølgelig stadig om kirkerne, som pryder det danske landskab. Jeg kunne imidlertid ikke længere udholde folkekirkens tidehverske præster med deres had rettet imod muslimer. Jeg behøver vist ikke at nævne navne.

 127. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jesper Lund – 13:01 og 13:13

  OK – og God Jul – men da dumt af dig at melde dig ud p gr a enkelte præsters forhold til muslimer. De er da vist ikke så mange igen – eller ? Ja, man kan jo selv vælge, hvilken kirke og præst, hvis det er det man ønsker i sit liv.

Kommentarer er lukket.